Hoppa till innehåll

Gjorde galet inhopp för Mauler – nu är Ilir Latifi Sveriges näste UFC-stjärna

Tobias Skagerström

Den 17:e januari ställs Ilir Latifi mot amerikanen Sean O’Connell och svensken är på fight camp i Miami för de sista förberedelserna. Där tränar svensken tillsammans med några av UFC:s främsta fighters inför vad som blir hans sjätte match. – Det här är min första fight i USA och jag ville åka hit tidigt för att … Continued

Den 17:e januari ställs Ilir Latifi mot amerikanen Sean O’Connell och svensken är på fight camp i Miami för de sista förberedelserna. Där tränar svensken tillsammans med några av UFC:s främsta fighters inför vad som blir hans sjätte match.

– Det här är min första fight i USA och jag ville åka hit tidigt för att anpassa mig till tidsomställningen. Förberedelserna inför en match är ibland ett helvete när man i perioder pushar sig själv för att utvecklas ytterligare. Men när den tuffaste träningen är över försöker jag bara toppa formen och ser fram emot matchen.

Hur är det att leva som UFC-fighter?

– Att jobba som fighter kräver mycket tid och du anpassar ditt liv efter resor, träning och tävlingar. Det kräver att dina nära och kära är förstående och förstår de uppoffringar man måste göra för karriären.

Vad har du fått offra för din karriär?

– Jag har missat tid tillsammans med familj, vänner och andra intressen som jag har i livet. Det kan ställa mig mot väggen när jag tänker på vad jag måste offra för att nå mina mål.

”Det var bland det galnaste jag gjort”

Ilir Latifi gick sin första match i UFC i Stockholm 2013. När Alexander Gustafsson skadade sig och inte kunde delta gick frågan till Ilir som tackade ja och gick ned tolv kilo på tre dagar för att hamna i rätt viktklass.

– Det var bland det galnaste jag gjort. Jag bastade fyra till fem timmar om dagen, åt och drack ingenting utan allting skulle bort. Det var inga bra förhållanden, men så är livet ibland och man får inte alltid de bästa förutsättningarna. Jag tog chansen när jag fick den och efteråt visste folk vem jag var.

Sedan dess har Ilir vunnit tre av sina fyra matcher i UFC och tog sig i somras in på topp 15-rankingen i sin viktklass. Därför är matchen den 17:e januari extra viktig och kan betyda flera steg uppåt inom UFC.

– Varje match är otroligt viktig och marginalerna är väldigt små. Den kommande matchen är ett steg närmare mitt mål om att få en match om titeln. Jag hoppas så snabbt som möjligt kunna ta mig till topp tio och efter det vet man inte vad som händer.

Hur firar du om du vinner den 17:e januari?

– Det blir enkelt firande med familjen och vänner. Det är de som betyder mest och jag vill vara med dem då. Sedan börjar jag arbeta för nästa match.

Den 17:e januari anordnas UFC Fight Night i Boston där Ilir Latifi ställs mot Sean O’Connell.

Missa inget – glöm inte att följa Café på Facebook

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.