Glädjebeskedet: Star Wars-hologrammen närmare än någonsin

Samsung har tagit patent på en teknik som ska kunna projicera 3D-hologram från en telefon och världen håller andan.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2018-12-19 17:15  |  Lästid: < 1 minuter

Hologram-tekniken har varit på frammarsch de senaste åren med uppmärksammade reinkarnationer av Tupac och ABBA i sin krafts dagar som två spektakulära exempel. Men hologrammens hologram måste alltjämt betraktas vara de mustiga exemplen som förekommer i Star Wars, oaktat det faktum att de hittills inte har funnits i verkligheten.

Nu verkar det som att hologram i vardagslivet skulle kunna bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid. Detta då elektronikjätten Samsung (kända från veckans skakande episod när de annonserade ett samarbete med Supreme Italia, ett företag som milt uttryckt opererar i en gråzon vad gäller varumärkesintrång) nyligen har tagit patent på en teknik som de kallar “hologram reproducing apparatus”.  En teknik som enligt uppgift skulle kunna byggas in i exempelvis telefoner

Sagda teknik fungerar, GROVT förenklat, ungefär så här: ljuspridningen från telefonens skärm passerar genom en särskild lins som i sin tur innehåller flera mikrolins-enheter. Dessa enheter modulerar ljuset till en holografisk 3D-effekt som uppenbarar sig ovanför telefonens fysiska skärm. Solklart? Om det – mot förmodan – inte är det, ta en titt på modellen nedan, som kommer från Samsungs egna presentation av den patenterade tekniken:

Huruvida tekniken kommer att implenteras i telefoner inom en snar framtid är inte klarlagt. Men patentet antyder att Samsung jobbar på att utveckla produkter som inbegriper hologram. Det må vara att gripa efter halmstrån, men varje litet steg som tar världen ett steg närmare en Star Wars-tillvaro är otvivelaktigt av godo.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 02:28