Olof Lundhs bästa tips för dig som ska till Skåne i sommar

Den bästa sommarledigheten tillbringas på hemmaplan. Med hjälp av Alex Schulman, Elin Unnes, Olof Lundh och andra profiler plockade vi de sötaste russinen ur semesterkakan. Här är krogarna, butikerna, konserterna och barerna du inte får missa i sommar. 

David Johansson  |  Publicerad 2018-06-04 14:05  |  Lästid: 2 minuter

Olof Lundh, sportjournalist och fotbollsexpert

Dopp i havet på Österlen

Det är inte många plusgrader i Östersjön på Skånes ostkust för att det i princip alltid blåser frånlandsvind. Därför är det en prövning att ge sig i vattnet, men också en både stärkande och härdande aktivitet. Dess­utom är det bräckt vatten som innehåller väldigt lite sälta och som bara förekommer i delar av hav som har lågt tillflöde av annat havsvatten, och där det dessutom rinner ut sötvatten. Se upp om det är stora vågor, då blir det lätt undervattensströmmar som är både starka och farliga.

Byvägen 35, Sankt Olof

Nackdelen med alla bra och populära ställen är att det är ont om både plats och godsaker, och det har hänt att jag stannat på bageriet och kaféet i Sankt Olof och det har varit tokrensat. Samtidigt går det inte att komma ifrån att Byvägen 35 serverar fantastiska luncher, bakar otroligt bröd och har oerhört mycket gott, men räkna med att ni inte är ensamma om att vilja ta del av det.

Friden Gårdskrog

Det kan vara knepigt att få bord på den gamla äppelgården Friden, som ligger utkastad i ett fält ovanför Kivik, och som serverar makalöst goda pizzor. Ett trick är att köra upp dit och helt enkelt knalla in till Barbro och Peter för att höra om att boka bord. Förr i tiden bokade man sin pizzadeg, men populariteten har gjort att man nu byggt ut – många vill äta pizzorna gjorda på surdeg och som gräddas i vedeldad ugn och är fyllda med lokala läckerheter.  

Kiviks marknad (16/7–18/7)

Även om det är långt från forna tiders marknad med fakirer, strippor och raggare som lamslog trakten så är det värt ett besök på Sveriges största knallemarknad med ett lätt bedagat nöjes­fält, som numera börjar tredje måndagen i juli och kör dryga två dygn. Inte minst för att kolla in William Arnes motorcirkus som är en rest från förr. Ända sedan 1930-talet har ”dödsryttare” kört med motorcyklar och bilar på innerväggen i en stor träcylinder. En verksamhet som borde k-märkas och är värd att åka långt för, men håll inne händerna när cyklarna kommer susande.

Gokart, Tomelilla

Banan är kanske en aning sliten och även overaller, hjälmar och bilar ger ett patinerat intryck. Men det är tryck i maskinerna och dessutom oerhört lätt att komma ut på banan och inte särskilt dyrt. Ett måste när man tröttnat på strandhäng och är rastlös. Mixen av asfalt, rusande motorer, skrikande däck och doften av bensin är härlig.

Fler tips sommaren 2018!

Siri Barje: Här ska du käka i Sverige i sommar

Emil Persson: 3 konserter ingen får missa i Sverige

Emil Åreng: Barerna du ABSOLUT inte får missa

Alex Schulman: Gotland är mer än Rute 

Olof Lundh: Bästa tipsen för dig som ska till Skåne

Elin Unnes: Trädgårdsknarkare se hit! Här ska du hänga

Natasa StanojeviHär ska du hänga i Stockholm

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-06-04 14:10