Hoppa till innehåll

Den ultimata juldrycken är här – Stockholms Bränneris G&T-glögg återvänder

stockholms-branneri-frukstereo-gt-glogg-2019.jpg
Markus Aamisepp

Stockholms bränneri fortsätter med sin populära tradition att släppa en glögg med smak av Gin & Tonic. Nytt för i år är att man samarbetar med svenska cidermästarna Fruktstereo.

När julen står runt hörnet finns det tämligen orealistiska krav på hur mycket glögg som skall inmundigas. Med fyra adventsdagar, lucia, julafton, juldagen, annandag jul och post-julklappsshoppingmys med sedvanligt glöggdrickande kan man ibland känna sig som Harrison Ford i Indiana Jones och de fördömdas tempel när Kali tvingar honom dricka hans blod.

Ibland vill man helt enkelt ha något simplare istället. Något som inte vidare intensifierar Wham!:s Last Christmas som din julpräglade hjärna motvilligt sugit upp som en tvättsvamp. Just därför släpper Stockholms Bränneri återigen förra årets succéglögg – Gin & Tonic-glöggen.

Indiana Jones tvingas dricka blod.
Kan glöggdrickandet kännas ungefär så här under juletider? Då kanske du ska krydda till livet och införskaffa Gin & Tonic-glögg istället. Från filmen Indiana Jones och de Fördömdas Tempel (1986).

Så när en exalterad familjemedlem erbjuder dig konventionell julglögg kan du nu föra upp handflatan i luften, åskådliggöra din nya hybridblandning och sedan avnjuta något som smakar annat än den kryddryck du druckit i nästan hela ditt liv.

Glöggen är framtagen i samarbete med Fruktstereo – ett Malmöföretag som gör cider av överbliven frukt som annars ruttnar bort i svenska trädgårdar och övergivna odlingar. Årets glögg är baserad på hantverkscider och äppelmust från Fruktstereo tillsammans med Gin & Tonic från Stockholms Bränneri, uppkryddad med bland annat rönnbär, kardemumma, kanel och apelsin.

Gin och tonic-glögg med frukter.
Enligt Stockholms Bränneri är glöggen är framtagen för att serveras uppvärmd, med en kvist rosmarin och en torkad äppelskiva.

– Förra årets intresse för vår glögg var helt otroligt, våra 9 000 flaskor sålde slut på några timmar. Året upplaga är djupare med en härlig äppelton från Fruktstereos cider och must. Det känns fantastiskt att ta fram årets glögg tillsammans med Fruktstereo som är en av de främsta och härligaste inom branschen, säger Anna Wikner, delägare på Stockholms Bränneri i ett pressmeddelande.

Beställning av Stockholm Bränneri och Frukstereos Gin & Tonic-glögg görs från 10.00 den 13 november på Systembolagets hemsida och kan levereras till samtliga Systembolagsbutiker i Sverige för 167 kronor per flaska. Flaskan är 50 cl och alkoholhalten 15 %.

Gin & Tonic-glögg från Stocklms Bränneri.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.