Svenskarnas utländska favoritliga i fotboll, Premier League, sparkar i helgen av omgång tre. Liverpool, som det känns som att åtminstone typ 65 procent av den fotbollsintresserade svenska befolkningen håller på, har fått en knackig start med två oavgjorda resultat mot på pappret beskedligt motstånd i form av Fulham och Crystal Palace.
Och visst stämmer känslan att majoriteten av svenskar sympatiserar med the reds även statistiskt. Varje år genomför Stryktipset en undersökning för att få svart på vitt: Liverpool är det mest populära laget. Så såg det ut förra gången en liknande undersökning genomfördes 2018. Men inte 2022, tydligen.
Numer säger statistiken att svenskarnas favoritlag är ett annat lag i röda hemmatröjor – Manchester United. Med tanke på de senaste årens turbulens i klubben och resultatmässiga kräftgång får det anses vara aningen överraskande. Stryktipset har genom den strategiska analyspartnern Demoskop lyft luren frekvent och fått in 6 750 svar som undersökningen baseras på*. Tillräckligt för att slå fast att svenskarnas favoritlag är Victor Nilsson Lindelöfs och nya tränaren Erik ten Hags kämpande Manchester United.
Noterbart är också att många år av framgång inte nödvändigtvis innebär en lavinartat växande supporterskara. Pep Guardiolas vinstmaskin Manchester City placerar sig enbart som det sjätte populäraste laget, tätt följd av Tipsextra-klassiska klubben Nottingham Forest.
Nedan hittar du hela listan över vilka engelska Premier League-klubbar svenskarna håller på.
- Manchester United, 20 %
- Liverpool, 18 %
- Arsenal, 8 %
- Chelsea, 7 %
- Tottenham Hotspur, 6 %
- Manchester City, 3 %
- Nottingham Forest, 1 %
- West Ham United, 1 %
- Leeds United, 1 %
- Everton, 1 %
- Newcastle United, 1 %
- Aston Villa, 1 %
- Leicester City, 1 %
- Brentford, 0 %
- Brighton & Hove Albion, 0 %
- Southampton, 0 %
- Wolverhampton Wanderers, 0 %
- Fulham, 0 %
- Crystal Palace, 0 %
- Bournemouth. 0 %
* Undersökningen är gjord bland Premier League-supportrar på rikstäckande nivå såväl som i tio utvalda län från norr till söder — för att skapa en så representativ bild som möjligt även på länsnivå.