Hallå där, Henrik Dorsin! Stämmer det att Ove dör i nästa säsong av Solsidan?

cafevik  |  Publicerad 2014-10-23 12:36  |  Lästid: 2 minuter
Henrik-Dorsin-intervju-grotesco-revy

Den älskade karaktären Ove gör sin sista säsong i Solsidan – men är det sant att han dör? Vi frågade ut Henrik Dorsin om den snåla grannens framtid, Grotescos nya föreställning och vem i humorgruppen som har sjukast humor.

* * *

Vi har sett Grotesco i tv-sketcher som ”Ett kilo mjöl” och ”Bögarnas fel” – nu ska ni ta steget upp på scen med showen ”Grotesco på Scala”. Berätta.

– Om man kokar ner det så är det sketcher, sång och musik. Så det är helt klart en revy, hade det varit på en krog hade vi kunnat kalla det för en krogshow istället.

Vi är vana att se er på tv. Har ni gått över till teater för att ingen ska kunna fly från lokalen?

– Precis! Kritiken mot Grotesco brukar bygga på att vi har ojämn kvalitet, så nu tvingar vi alla att genomlida alla sketcher.

Var tycker du är det bästa Grotesco har gjort?

The Trial, en jätterolig parodi vi gjorde på en amerikansk rättegångsfilm, men ingen pratade engelska på riktigt utan det var vårt eget hittepåspråk som vi använde systematiskt. Den är rolig på flera nivåer, jag blir verkligen glad av att se den.

Ett kilo mjöl blev en succé och har idag 1,8 miljoner visningar på Youtube. Kommer ni någonsin att göra något som slår den i popularitet?

– Nej. Vi gjorde den när vi var något yngre och det finns en sån fullständigt ungdomlig energi i den. Det fria vansinnet och så vidare. Men jag tror inte vi förmår att göra en sån till, däremot tror jag att vi ska ha med Ett kilo mjöl i revyn!

Är det psykiskt påfrestande att alltid vara rolig?

– Jag är inte alltid rolig. Men svaret på frågan är ja. Privat känner jag mig ganska lågmäld, och när jag känner krav på mig att vara rolig är det jättejobbigt. På scen fungerar jag helt annorlunda, det är lite sjukt. Jag läste en artikel om att människor som är komiker har drag som påminner starkt om människor med psykos, det stämmer nog för mig.

Vem är sjukast i Grotescogänget?

Per Andersson! Jag har svartast humor men han är mest lagd åt det sjuka hållet. Jag tror till exempel att han har ollat de flesta rekvisitadetaljerna vi har bakom scen, det är ju inte riktigt normalt.

Du har sagt att Ove gör sin sista säsong i Solsidan. Betyder det att han kommer dö?

– Nej, Ove dör inte. Det är skönt eftersom jag är väldigt nöjd med den karaktären. Att göra någon som Ove handlar om så mycket, i varje säsong måste man hitta en drivkraft. Ove får inte bara vara den roliga gubben i Solsidan som dyker upp och vill låna saker. Vad skulle till exempel hända om Ove träffar på någon som är lika snål som han själv?

 

Jonatan Loxdal

Foto: Svante Örnberg

* * *

Fler intervjuer:

Per Andersson: ”Jag vill dö under ett samlag eller i ett applådtack”

Komikern Kristoffer Appelquist: ”Jag blev skallad av en göteborgare med flätor i skägget”

”Kriminalvården förbjöd mig att spela in musik”: Sebbe Staxx om vägen från cellen till scenen

”En kvinna ringde upp mig mitt i en sexakt och stönade mitt namn”: Michel Tornéus om påträngande fans, döden och ett rejält kok stryk

 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2017-11-23 12:04