Drakar, detektiver och otrohet – kolla in årets 11 bästa tv-serier

Emil Persson  |  Publicerad 2014-12-29 08:20  |  Lästid: 3 minuter

tv-serier-2014

Wow – det var längesen det släpptes så många fantastiska tv-serier som under 2014! Men vilka slog egentligen högst? Caféredaktionen har slagit sina tv-nördiga huvuden ihop och utsett de 11 mest sevärda. Varsågod!

Jury: Emil Persson (EP), Johan Hurtig (JH), Tobias Ivarsson (TI), Olof Helldin (OH), Johan Hedberg (JHe), Jonatan Loxdal (JL), Peder Nääs Sundemyr (PNS).

* * *

11. Blå ögon

Politiskt drama om vad som händer när nationalistiska Trygghetspartiet (gissa vilka det syftar på) växer så det knakar. Mer aktuellt än så här har svensk politik aldrig skildrats på tv. (JL)

bla-ogon

 

10. Halt and catch fire

Ambitioner och ego och i datorrevolutionens Silicon Prairie, Texas 1983. Briljant spel av Lee Pace (visionären) och Scoot McNairy (ingenjören). (OH)

Halt-and-Catch-Fire

 

9. Broad City

Som någon sorts inverterat Seinfeld möter Vänner, skruvat ett par varv till. Ilana Glazer och Abbi Jacobson engagerar, irriterar och framför allt underhåller i denna, ursäkta uttrycket, ytterst samtida serie. (JH)

broad-city

 

8. Sons of anarchy

Hur illa kan det egentligen gå för den lilla MC-klubben i Charming? Mina solklara favorit-bad guys. Synd bara att jag har sett det sista av dem. (TI)

sons-of-anarchy-3

 

7. Ettor och nollor

Som ni sågade den! Som ni missförstod! Den var ju rolig, Oskar Söderlunds och Johan Rencks karikatyrartade kriminalare. Och bra. Den var ju något annat i ett land vars tv-produktion verkligen behöver något annat. Jag kan fortfarande komma på mig med att sakna Gustaf Skarsgårds stereotypa gangstergubbe Karl. (JH)

ettoronollor-del1

 

6. The affair

Jag kom för Dominic ”McNulty” West och stannade för det briljanta skådespeleriet och originella berättandet, där två versioner av samma otrohetsaffär samspelar. Synd bara att seriens skapare inte vågade skippa den påklistrade mordhistorien. (PNS)

The-Affair-2014-TV-Series-Poster-Wallpaper

 

5. Louie

Louis CK can do no wrong. I serien om hans alter-ego Louie – som han skriver, spelar huvudrollen i, regisserar och klipper själv – får vi följa hans små, stora och onanistiska problem. Säsong fyra är lika charmig, tragisk och stundtals helt gapskrattskul som de föregående. (JHe)

louie

 

4. Fargo

”Have you been a bad boy, Lester?”. Samspelet mellan Martin Freeman och Billy Bob Thornton gnistrar som nysnö. Den senares frisyr alone förtjänar en Golden Globe. (EP)

107_0484_Fargo_CL

 

3. The leftovers

Två procent av världens befolkning går upp i rök. Otroligt snyggt filmad ångest som rör sig i ett självsäkert tempo mot svaret på de två frågor alla ställer sig: ”Vart tog de vägen? Varför är vi kvar?” (JHe)

leftovers

 

2. Game of thrones

Jag har läst böckerna och vet redan vad som kommer att ske. Men ändå sitter jag bänkad framför tv:n och följer serien slaviskt. Jag får inte nog av gänget i Westeros. (TI)

game-of-thrones

 

1. True detective

Förstås. Alla älskade Nic Pizzolattos deltablues och det fanns en anledning: den var svinigt spännande och bra. Får fortfarande rysningar när jag tänker på alla scener där Matthew McConaughey, med sitt karakteristiska sydstatssludder, åker runt och frågar folk om de möjligen sett… the man… with scars… on his face. (EP)

True-Detective

* * *

Läs också!

Här är de 50 bästa låtarna 2014

Boyhood, Interstellar och Turist – Här är de 20 absolut bästa filmerna från 2014

Zlatan, Skarsgård och Leif GW Persson – kolla in bästa läsningen från Café under hela 2014

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-10 09:44