Annons
Annons

start_vm

Det är maj och sommaren står för dörren. Så gör även den urvattnade och alltid lika ointressanta turneringen ishockey-VM. Men inte i år. Årets mästerskap spås bli det mest intressanta och bästa på väldigt länge.

* * *

Varför är allt annorlunda i år då? Man skulle kunna bli filosofisk och försöka förklara hypen kring årets mästerskap med att det ligger något i luften.

Men om vi ska försöka vara lite konkreta och försöka dissekera årets mästerskap och med hård fakta förklara varför årets VM blir det bästa på länge skulle det kunna delas upp i två delar, värdlandet och stjärnorna.

Vi börjar med värdlandet. Årets mästerskap spelas i Prag i Tjeckien och det är något speciellt med just Tjeckien och hockey. Tjeckiens VM 2004 är det näst mest besökta mästerskapet någonsin och Prag har en riktigt hockey-VM-aura över sig. Tänk miljöbilder från Karlsbron, utstyrslade tjecker som dricker öl ur stora stop och Håkan Södergrens nasala röst som förklarar varför Sverige inte får ur pucken ur egen zon. Bara det får oss att vilja bänka oss framför TV-apparaterna.

Men den konkreta och solklara anledningen till varför årets turnering kommer bli den bästa på väldigt länge är alla de stjärnor som tackat ja till att åka till Tjeckien. Här är de största profilerna i årets VM. Och ja, det var oerhört svårt att hålla sig till fem namn.

Annons

5. Oliver Ekman-Larsson

oel23

Oliver Ekman-Larsson är möjligtvis den bästa svenska backen i NHL. Visst, Erik Karlsson gör mer poäng och har en extra edge i sitt anfallsspel men Oliver är mer all-round och prickade dessutom in 23 mål den här säsongen för sitt Arizona Coyotes, flest mål av en svensk back någonsin. Ekman-Larsson har en ljuvlig skridskoåkning och speluppfattning och kommer att bli ankaret i det svenska försvaret.

 

4. Jakub Voracek

voracek

Svårt att inte ta med Jakub Voracek på en den här listan efter det här året som tjecken haft. Slutade femma i NHLs poängliga med 81 poäng och tog över rollen som Philadelphias poängkung från superstjärnan Claude Giroux. I och med ett missat slutspel för Flyers så tvekade inte Voracek en sekund på att åka hem och representera sitt Tjeckien på hemmaplan.

 

3. Vladimir Tarasenko

tarasenko

Jevgenij Malkin får ursäkta, Rysslands hetaste stjärna i årets trupp är 23-årige Vladimir Tarasenko. Även om man ser Malkin som den större stjärnan av de två så har Malkin haft en relativt svag, med hans mått mätt, säsong bakom sig och han var även poänglös i slutspelet. Tarasenko däremot kommer från en riktigt genombrottssäsong. Han vann St Louis Blues interna poängliga med 73 poäng och var dominant den korta stund Blues var i slutspel, med sex mål på lika många matcher. Att han ens är i VM är en skräll med tanke på att många trodde Blues skulle gå hela vägen i år och då skulle Tarasenko aldrig vara aktuell för VM. Så det är bara att tacka och njuta av den finurliga ryssen.

 

2. Sidney Crosby

CROSBY

Vilket år som helst som Sidney Crosby kommer till VM så kommer han vara den största stjärnan men inte i år. Såhär lyder vår motivering: Först och främst, Crosby är den bästa spelaren i årets turnering, det är inget snack om det. Han är en av världens bästa spelare, om inte den bästa och mest kompletta, och vi ska vara glada att hans Pittsburgh Penguins haft ett mellanår och inte lyckats ta sig förbi första rundan av slutspelet. Det betyder att vi får chansen att njuta av Crosbys konster på europeiska mark och mycket talar för att han leder sitt Kanada till ett VM-guld.

 

1. Jaromir Jagr

jagrjaromir

Årets största stjärna och profil är den evigt unge Jaromir Jagr. Det har surrats om att 43-årige Jagr inte kommer att spela turneringen men det är det ingen som tror på. Jagr älskar fortfarande att spela ishockey och har precis skrivit på ett nytt kontrakt med Florida Panthers. Och ett VM på hemmaplan missar inte legendaren. Jagr är tjeckiens största stjärna genom alla tider och att han kommer hem och spelar ett VM hemma i Tjeckien, det kommer att bli något alldeles speciellt.

Henrik Malmberg

* * *

Läs också!

Kolla: Så tränar Manny Pacquiao inför årets mest hypade boxningsmatch

AIK:s maskin Panajotis Dimitriadis: ”Skulle kunna springa genom en vägg”

Akrobatkungen Alexander Hermansson: ”Jag ramlade in i en tavla och fick glassplitter i hela kroppen”

Annons

Dela (19)
Tweeta

Annons


Laddar