Här är Sveriges bästa pizza – en smarrig somrig vinnare

Sveriges bästa pizza är korad och vinnarpizzan har smaker av bland annat lammkorv, sparris, ramslök och citronkräm.

 |  Publicerad 2018-04-30 10:47  |  Lästid: 2 minuter

Sveriges bästa pizza knådas av Amir Bozaghian på restaurang Vezzo i Umeå. Pizzan som heter Estate (betyder sommar på italienska) är bakad på surdeg med topping av mozarella, lammkorv, vindelrökt sidfläsk, sparris, ugnsbakad lök, ramslök, citronkräm och krasse. Hans vinnande bidrag i årets pizza-SM ska påminna om somriga kvällar i trädgården.

– Sommar för mig är sparris, potatis och lammsalsiccia på grillen. Jag ville att den skulle smaka som när du sitter ute i trädgården och äter, men på en pizza i stället för en tallrik, säger vinnaren Amir Bozaghian till TT.

Vinnar-pizzan är bakad på surdeg med topping av mozarella, lammkorv, vindelrökt sidfläsk, sparris, ugnsbakad lök, ramslök, citronkräm och krasse. Foto: Mikael G Foto

Amir Bozaghians tips för att göra bästa pizzan hemma:

1. Låt pizzabaket ta tid och gör degen själv i stället för att köpa den färdig. Ge inte upp om du misslyckas första gången du försöker.

2. Att baka pizza är en social aktivitet som till största delen handlar om att umgås och att göra någonting tillsammans. Det kan egentligen aldrig bli fel, oavsett vad du lägger på pizzan.

3. Använd färska tomater från Sverige under säsong. Under resten av året är det bättre att satsa på tomater på burk av ett finare märke, gärna sorten San Marzano som växer i ett bördigt område nära vulkanen Vesuvius i Italien.

 

Amir Bozaghians pizza ”Estate” är Sveriges bästa pizza. Foto: Jonas Sveningsson

Årets pizza-SM hölls på matmässan GastroNord i Stockholm den 26 april. På andra plats kom Giorgio Paoli från Vallentuna och på tredje plats Oscar Laving från Norrköping.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar