Hoppa till innehåll

Jonas Cramby om nya trenden med spexiga koreanska pizzor

Vad är koreansk pizza och är det något du bör ha koll på? Cafés matskribent Jonas Cramby svarar på allt du behöver veta om de fascinerande rätterna.

På lördag ska Cafés matskribent Jonas Cramby, tillsammans med med matförfattaren Maria Nilsson, gästspela på den eminenta napolitanska pizzarestaurangen Lilla Napoli i Falkenberg. Men inte är det vilken krispig italiensk bakelse som helst det ska bjudas på – utan istället handlar det om (tydligen) vilda och spexiga koreanska pizzor.

Vaniljsås i kanterna, soppig botten och/eller en massa friterad kyckling som topping – koreanska pizzor ÄR faktiskt att leka med och det verkar inte finnas några regler överhuvudtaget. Spännande, heter det, och just därför ringde vi upp vår matskribent för att ställa ett par frågor om de fascinerande asiatiska degskivorna.

https://www.instagram.com/p/CDY2Fi_nLTQ/

Hallå där, Jonas! Vad är egentligen en koreansk pizza?

– Jag skrev ju i mitt Instagraminlägg att Lilla Napoli aldrig skulle gå med på att låta oss göra koreanska pizzor där. De är ju enorma traditionalister och vill göra pizzan exakt som i Neapel. Koreansk pizza är ju precis tvärtom och har ingen tradition överhuvudtaget. Det är världens tokigaste pizzaland där det är fritt fram att göra heltokiga varianter. De håller på mycket med kanterna i Korea där de exempelvis lägger in string cheese och börjar sedan klippa kanterna i mönster och snurrar runt så det blir små bites man kan dra av och käka nästan som nuggets. Eller så har de i sötpotatispuré och vaniljsås i kanterna, så man äter pizzan inuti först och sedan kanterna som dessert. Om napolitansk pizza är minimalism med världens bästa tomater, världens bästa ost och ett basilikablad är koreansk pizza att lägga på vad som helst och jättemycket.

Är det nästa ”grej” man bör ha koll på för att inte trampa i klaveret i diverse gastronomiska sammanhang?

– Antagligen inte. Jag har än så länge sett att det finns en enda restaurang i New York som serverar koreansk pizza.

Är det godare än en italiensk eller gammal hederlig svensk mjukkants-pizza?

– Det skulle jag inte säga. Jag skulle istället säga att det är roligare och sjukt spännande. Det är väldigt kul att gå på en pizzarestaurang i Sydkorea för vad som helst kan hända.

Var i Sverige, förutom på ert gästspel på Lilla Napoli, kan man käka koreansk pizza?

– Jag har aldrig hört talas om ett ställe som serverar koreansk pizza. Det är en helt ny grej. Man tänker ju att det ofta är traditionellt och samma saker i de östliga länderna. Men det händer jättemycket saker där med roliga utvecklingar mellan olika regioner. Just pizzan är något som utvecklats de senaste fem eller tio åren och börjat bli stort först nu.

Vad blir det för koreanska varianter nu på lördag?

– Det blir en surkålsvariant med en massa chilli och grejer. Syrad kål passar också alltid jättebra med fläsk så vi ska ha griskind på. Sedan ska vi göra en variant med något som heter Hanwoo – vilket är ett slags supersmörigt kött. Men det går inte att få tag på i Sverige så vi gör den på supersupertunn japansk wagyu och en soyamarinerad äggula så den blir lite fast.

Hur snabbt blev det fullbokat?

– Det tog en timme. Men det hade det nog blivit uppbokat lika snabbt utan koreansk pizza. Lilla Napoli ju ganska poppis!

Något annat nytt med dig?

– Ja! Håller just nu på att skriva klart en ny bok som i veckan ska lämnas för tryck. Den heter Kinamat varje dag och finns i en vanlig och vegetarisk upplaga. Det är inte en djupdykning inom regional kultur utan handlar mycket om internationella kinesiska kök vilket är det mest spridda köket i världen.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com
Credits
Foto: Getty:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.