Här är världens sorgligaste låt – enligt ny avancerad algoritm

Dataforskaren och journalisten Miriam Quick har analyserat alla amerikanska Billboard-ettor mellan 1958-2018 – med hjälp av Spotifys nya analysverktyg – för att hitta den sorgligaste listettan.

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-08-23 10:15  |  Lästid: 2 minuter

Känslorna musik framkallar i oss är komplexa. En låt som skulle kunna klassificeras som glad och energifylld för att den går i dur och för att den är tempokraftig kan för en annan person framkalla motsatta känslor – den kanske påminner om negativa känslor för att du hörde den för första gången när du, exempelvis, gick igenom ett jobbigt uppbrott. Scenariona för hur vi reagerar på låtar är nästan oändliga och som sagt väldigt komplexa.

Men som med det mesta går även detta att – försöka – mäta med hjälp av dataanalysverktyg. Det är precis vad Spotify försöker sig på med sin nya algoritm. Algoritmen, som är inbyggd i mjukvarans web-API, går själv att skräddarsy – något dataforskaren och journalisten Miriam Quick tagit fasta på för att avgöra vilken som egentligen är den sorgligaste Billboard-ettan de senaste 60 åren.

Förenklat ger Spotify en låt ett värde från 0-1 i valens och energi beroende på en rad parametrar utifrån en låt. ”Låtar med hög valens låter mer positiva (som i glad, euforisk och munter), medan låtar som har låg valens låter mer negativt (som i sorgligt, deprimerat och argt)”, menar Spotify. Liknande parametrar finns också för energi – exempelvis hur snabb, högljudd och dansvänlig en låt är. Ja, du fattar.

Den nya analysmöjligheten har varit guld för forskare som är kapabla att använda verktyget. Till exempel har Radioheads låtar fått ett dysterhetsindex (fniss!), världens mest deprimerande jullåt har utsetts (Tony Bennetts O Christmas Tree) och vilka europeiska länder som föredrar sorgliga låtar (Portugal ”vann”, kanske något överraskande). 

Spotify har tagit fram ett analysverktyg för att analysera känslor kopplade till låtar. Brittiska BBC har tagit fram en graf över vilka låtar som är de sorgligaste Billboard-ettorna sen 1958-2018.
Sorglighetsindex bland Billboard-ettor 1958-2018. Foto via BBC.

Så vilken är egentligen den sorgligaste Billboard-ettan de senaste 60 åren? Bland de 1 080 analyserade låtarna ”vann” Roberta Flacks The First Time Ever I Saw Your Face, som toppade listan i sex veckor 1972. Men är Flacks låt så himla sorglig egentligen? Vissa skulle nog hävda att den kanske har vissa dystra konnotationer, men i grunden är det är en fin kärlekslåt – med själ.

På topp fem hittar vi också Commodores Three Time a Lady är också en kärleksballad med lågt tempo medan Mr Custer är en komisk låt om en soldat som inte vill kriga. Däremot får Commodores andra låt på topp fem, Still, och Elvis-låten Are You Lonesome Tonight klassificeras som typiskt sorgliga låtar.

Spotify har inte gett någon exakt information om vad deras data tar tar hänsyn till i analysen. Men texternas dignitet och tematik verkar vara både svåranalyserade och inte ha speciellt hög prioritet. Så även om Spotifys algoritm för känslomässig koppling till varje låt är välutvecklad ska man nog ändå ta dataanalysen med en viss nypa salt.

”När en maskin ser en låt ser den bara en vågform. Den fattar inte riktigt konceptet med tid som är betydelsefullt”, säger dataforskaren Charlie Thompson. Något Spotifys egen dataalkemist (jajamen, en sån arbetstitel kan man också ha) Glenn Mcdonald håller med om: ”Maskiner uppfattar inte musik på människans sätt. Människor har kontext, känslor, nostalgi, språk, drömmar och rädslor”, säger han.

Nu väntar vi bara på att en pigg KTH-student ska göra sin masteruppsats med en sorglighetsanalys på Kent och Håkans låtar på samma ämne.

Här är världens 5 sorgligaste Billboard-ettor mellan 1958-2018

1. The First Time Ever I Saw Your Face – Roberta Flack (etta 1972)
2. Three Times a Lady – Commodores (1978)
3. Are You Lonesome Tonight – Elvis Presley (1960)
4. Mr Custer – Larry Verne (1960)
5. Still – Commodores (1979)

Vill du läsa mer om Spotifys dataanlysverktyg och maskiner vs. människors sätt att mäta känslomässiga reaktioner kopplat till musik rekommenderar vi BBC:s extremt djupa – och mycket läsvärda – text på ämnet. Du hittar den här.

LÄS OCKSÅ:

Forskare påstår att Paul McCartney ljuger om att han skrev en av Beatles största hits

Musikfilmshösten ser riktigt stark ut – ny dokumentär om rockikonen

Nya trailern till Bohemian Rhapsody är riktigt, riktigt pampig

[newsletter]

[socializer-facebooklikeshare]

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 21:50