Hoppa till innehåll

Här finns Sveriges bästa glass – ny undersökning avslöjar topplistan

Jonas Strandberg

Var finns egentligen den absolut bästa glassen om svenskarna själva får bestämma? Topplaceringarna hittar vi inte helt oväntat i Östergötland och Skåne, men även Stockholmarna har börjat skärpa till sig.

”Var man hittar den bästa glassen är en ständigt aktuell fråga och inte minst en fråga som vi ofta får från våra gäster på hotellen, därför känns det så kul att nu kunna dela vad svenskarna själva tycker,” säger Anna Övergaard, marknadschef på Countryside Hotels som genomfört undersökningen.

I toppen på listan hittar vi Söderköping, som ligger precis vid en av slussarna till Göta kanal. Många besökare till staden passar på att titta på båtarna samtidigt som de svalkar sig med en strut från glassbarer som Smultronstället, där köerna ofta ringlar sig långa. 

På silverplats hittar vi minst sagt klassisk glassmark i form av Åhus, som med sin Åhusglass och Otto & Glassfabriken i närliggande Yngsjö, länge varit ett omtyckt resmål för alla glassälskare. Först på tredje plats hittar vi Stockholm. Anna Övergaard kommenterar resultatet.

”Även om svenskar gärna söker sig utanför storstäderna för den bästa glassupplevelsen börjar städer som Stockholm att bjuda på allt bättre glassupplevelser, från klassiska italienska glassbarer med höga ambitioner till mer nyskapande ställen med innovativa smaker.”

Topplistan – här finns Sveriges bästa glass

  1. Söderköping
  2. Åhus
  3. Stockholm
  4. Nora
  5. Slöinge

”Det är tydligt hur svenskar premierar orter med lång glasshistoria, där smakerna ofta förfinats över generationer, oavsett om det handlar om Noraglass eller Sia Glass i Slöinge, vilket frestar många att ta en omväg,” säger Anna Övergaard. 

Undersökningen genomfördes under juni 2023 av Countryside Hotels och besvarades av 875 svenskar över 18 år.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.