Hoppa till innehåll

Högtalartest – så bra är Sonos One

Olle Arnell

Ett ansiktslyft på en bästsäljare är höstens nyhet från Sonos. Men hur bra är högtalarnas svar på iPhone? Vi undersöker det som är viktigt på riktigt.

Oavsett om det är en myt eller inte att BMW lade ner åratal för att ta fram det perfekta ljudet när bildörren stängs är det det jag kommer att tänka på när jag öppnar förpackningen i vilken Sonos One levereras. Likt vad BMW försökte åstadkomma är det en omöjlighet att det här inte är ett noga uttänkt sätt att förvandla kundens (första i Sonos fall) möte med produkten till en känsla snarare än en syssla. Och de lyckas.

Sonos One är högtalarmärkets nya minsting, den som tidigare hette Sonos Play:1 och utseendemässigt är det mest den nya platta överdelen som skiljer, i övrigt är den i princip identisk. Den går i vanlig ordning att bygga på ditt nuvarande system om du har ett, men den går inte att stereokoppla med sin föregångare.

Ljudmässigt märker man ingen större skillnad mellan modellerna, och utseendemässigt är den största skillnaden att de tidigare tvåfärgade utförandena är utbytta mot antingen helsvart eller helvit. Sonos kopplas upp mot ditt wifi och det är en enkel och smärtfri procedur, sedan styr du högtalaren från Sonos-appen som du kopplar till Spotify eller annan musiktjänst utan problem.

Viktigt på riktigt – så bra är Sonos One

Look: Den nya designen har gjort högtalaren ännu mer clean, närmast futuristisk i sin stil. Den passar så klart väldigt bra i vissa hem medan den riskerar att sticka ut från övrig inredning i andra hem. Värt att tänka på före inköp.

När passar den: ”Den lilla högtalaren för den stora ljudupplevelsen” låter som en dålig slogan (varsågoda) men beskriver Sonos One ganska bra. Den tar ingen plats i rummet och kan lätt gömmas undan på en möbel snarare än att utgöra en själv, som en tidigare relativt antagen regel – ”ju större högtalare desto bättre ljud”. Att du kan spela olika låtar på olika högtalare i olika rum samt att du kan bygga ut ljudsystemet efter hand är fördelaktigt både om du har en bostad men många rum, eller om du planerar att flytta till en framöver.

När är den värdelös: Bor du i en bohemisk lya med inredningsdevisen extra allt kommer den sticka ut som civilsnutar i folksamlingar. Och det kanske man inte vill. Och är du ute efter en högtalare du lätt kan ta med dig på semestern eller på bilresan till fjällen är det här fel högtalare att välja då den måste kopplas upp till ett wifi och ha strömkabel ansluten.

Hur lång tid tar den att koppla in: Det är några steg att gå igenom eftersom högtalaren ska få tillgång till ditt wifi och sedan bli kompis med din ljudkälla, men det går smidigt och behövs bara göras en gång.

Vad händer om man lämnar hemmet och kommer tillbaka: Det som händer när du kommer tillbaka är att redan i trappuppgången när du får kontakt med ditt wi-fi kan du spela en välkommen hem-låt till dig själv. Däremot när du lämnar lägenheten fortsätter högtalaren att spela memorerade låtar från aktuell playlist, så kom ihåg att pausa uppspelningen och inte bara stänga ner appen när du går hemifrån.

Hur mycket bök är det (skala 0,0 – 10,0): 2. Visst tar det lite tid att konfigurera den, men det är en engångsansträngning.

Hur låter Sultans of swing: Ljudet i Sonos One är väldigt bra, utan tillägget ”med tanke på sin storlek” och den vanliga go-to-låten för att kontrollera ljudet i en högtalare är inget undantag. Ljudet är skarpt och klart men även fylligt och kraftfullt.

Hur låter Protect ya neck: Också bra. Dessutom går det att ställa in olika ljudlägen om du tänkt lyssna på 90-talsrap livet ut.

Finns det någon funktion som man kan skryta om: Att bygga sitt eget nätverk av högtalare och anpassa modeller efter rum är så klart väldigt smidigt. Jag själv brukar spela svinhögt på min anläggning (ja jag har en ”anläggning”) i vardagsrummet när jag diskar i köket och det kan omöjligt uppskattas av mina grannar.

Vem är den för: Du som vill ha bra ljud från stilrena högtalare med möjlighet att bygga ut eller minska ljudsystemet efter hand. Den passar i de flesta hem med relativt modern inredningsstil, tar inte så mycket plats och är något av högtalarnas svar på iPhone. Har du många rum och vill kunna spela lagom högt överallt hellre än att duscha med öppen dörr och få störningsjouren på dig kan det här vara en lösning också.

Prisvärd: Ja, 2 449 kronor är ett bra pris för vad du får. Fullt tillräcklig ljudkapacitet för att dra på ordentligt i en större tvårumslägenhet.

Totalbetyg (1-5): 4. En uppgradering från Sonos Play:1 främst utseendemässigt, men känslan är att den även slipat till sig ljudmässigt. Minus för att den har stöd för röststyrning men att det inte hjälper oss som bor i Sverige då tjänsterna inte fungerar här ännu. Det man också kan sakna är ett inbyggt batteri så att man på ett lättare sätt tillfälligt kan flytta runt högtalaren i lägenheten, men så är den heller inte tänkt att var en portabel högtalare.

Läs mer om Sonos One här.

Fler Test! Klicka på länken för att komma till testet

TEST: Marshalls nya Stanmore-högtalare

TEST: JBL:s strandhögtalare Boombox

TEST: Bose Soundlink Micro

TEST: Bang & Olufsens lilla högtalare Beoplay P2

TEST: Bang & Olufsens Beoplay A1

TEST: DeFuncs trådlösa 360-högtalare

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.