Hoppa till innehåll

”Jag tror Thåström tyckte det var fel” – Balsam om Imperiet-dokumentären

Rockbandet Imperiet

Fredagen 19 januari har dokumentären ”Ett hjärta är alltid rött”, om rockbandet Imperiet, premiär på bio. Och det serveras lyckligtvis mycket av den vanligtvis mediaskygga Joakim Thåström för pengarna.

Två goda nyheter för dig som är sugen på dokumentären om Imperiet: den glänser med exklusivt arkivmaterial från bandmedlemmars privata filmer och Joakim Thåström syns väldigt mycket – både i sin roll som frontman för det mytomspunna rockbandet under 1980-talet, och i nyinspelade intervjuer för dokumentären.

Dokumentären har ett klassiskt kronologiskt berättargrepp och börjar i Ebba Grön, som senare mynnar ut i Imperiet. Utöver Thåström intervjuas de övriga Ebba-medlemmarna Fjodor, Gunnar och Stry. Ett hjärta är alltid rött vilar på ett gediget intervjuunderlag, enligt regissören Balsam Hellström har man gjort 25 intervjuer.

”Dokumentären har tagit ganska precis fyra år från ax till limpa. Det har varit en lång process att hitta och spåra arkivmaterial. Speciellt de filmer vi till slut hittade från Latinamerikaturnén 1986. Intervjudelarna har varit ganska enkla att genomföra men jag har behövt genomföra flera olika intervjuer med de medverkande. Det vart lite stökigt med covid-restriktionerna, speciellt med de delar jag har spelat in i USA och Kuba”, säger Ett hjärta är alltid rött-regissören Balsam Hellström till Café.

Balsam Hellström är regissören bakom Imperiet-dokumentären ”Ett hjärta är alltid rött”. Foto: Pressbild

Utöver den lyxiga mängden röster sticker Ett hjärta är alltid rötts arkivmaterial ut. Tittaren får följa med under politiskt engagerade Imperiets Latinamerikaturné där man bland annat besökte och spelade i länder som Nicaragua och Mexiko. Och här är det inte bara spelningarna som räknas. Bandmedlemmarna får komma väldigt nära fronten i det konfliktdrabbade Nicaragua.

Vad var svårast under inspelningen?

”Inspelningarna har varit förhållande vis enkla men att filma i Kuba är lite bökigt med tanke på det totalitära styret.”, säger Hellström.

Var det något som förvånade dig när du gick igenom arkivmaterialet?

”En del sekvenser vi hittade som var filmat i loger och liknande var överraskande avslappat och naket.”

Foto: Mats Bäcker

Förutom Thåströms uppenbara karisma slås man också av hur cool den tragiskt framlidne basisten Christian Falk (Sveriges svar på Clash-basisten Paul Simonon!) är både på scen och på fest. Det bränner också till vid flera tillfällen, speciellt när en lätt panikslagen Thåström ska uttala sig om när Imperiet-medlemmen Per Hägglund fick kicken från bandet.

Thåström kallar beslutet att sparka Per Hägglund från Imperiet för det dummaste beslutet i sitt liv. Men mer vill han inte säga. Varför har han så svårt att prata om det?

”Jag skulle tro att det för att han inte tyckte att det var rätt gjort.”

Vilken Thåström-akt gillar du mest personligen?

”Jag älskar hans soloprojekt samtidigt som Ebba var en del av uppväxten och Imperiet har jag nu lärt mig att uppskatta mycket mer än när det begavs sig. Med det sagt kan jag inte rangordna dem utan alla har sin egen betydelse.”

Ett hjärta är alltid rött har biopremiär fredag 19 januari och distribueras via Folkets bio.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.