Annons
Annons

Inför England-Island: Lagerbäcks fina facit och Englands dystra straffstatistik

Den svenska representationen i EM består nu av en tränare och en domare. Ikväll spelar Island kvartsfinal – och det finns flera skäl att vara optimistisk för den som hejar på Island.

Olle Arnell
Foto: Café och All Over Press

lagerback-island-england

Redan när Island tog sig vidare till EM i Frankrike på bekostnad av stornationen Holland – sitt första slutspel någonsin – hade Lars Lagerbäck stått för en enorm sensation. Hyllningarna i Island lät inte vänta på sig och det sägs som bekant att landet kommer att resa en staty över den svenska tränaren.

Annons

I gruppspelet i EM fortsatte framgångarna och när Traustasson petade in 2-1 mot Österrike och kommentatorn tappade det totalt i den sista gruppspelsmatchen innebar det att man knep en andraplats i gruppen, före Portugal.

lagerback staty

Ikväll möter Island ännu en svårt motståndare när England väntar i åttondelsfinalen. Men det finns en del som talar för Island.

Lars Lagerbäcks förmåga att organisera försvar och få spelarna att arbeta idogt i 90 minuter – och mer – i tilltron till spelidén, har blivit hans signum. Men det finns även fin statistik att luta sig mot för den som hoppas på isländsk vinst ikväll.

lagerback-island

Precis som citatet ovan visar har Lagerbäck ett fint facit i mötena mot engelsmännen. Det är visserligen statistik som förbundskapten för Sverige vi talar om nu, men sett till att England alltid haft ett starkare lag på pappret än Sverige – precis som styrkeförhållandena ikväll – är följande statistik både relevant och smått fantastisk.

VM 2006: Sverige–England, 2–2.
Landskamp 2004: Sverige-England, 1–0.
VM 2002: England–Sverige, 1–1.
Landskamp 2001: England–Sverige, 1–1.
EM-kval, 1999: England–Sverige, 0–0 (som assisterande).
EM-kval, 1998: Sverige–England, 2–1 (som assisterande).

Men vinna, det blir väl svårt? Jo, men om Island kan göra en gedigen laginsats och ta matchen till förlängning finns ytterligare positiv statistik att luta sig mot. England har ett dystert straff-facit i EM-sammanhang.

  • England har åkt ur på straffar två EM i rad.
  • Enda EM-segern efter straffar kom mot Spanien 1996.
  • Islands målvakt Hannes Halldorsson räddar var tredje straff, enligt statistik.

Så, visst vågar vi tro på en Isländsk seger ikväll?

Mer pepp inför England-Island!

Hör när den isländske kommentatorn spårar ur fullständigt efter det sensationella målet mot Österrike

Så blev Lars Lagerbäck Sveriges mest älskade tränare igen – Café åker till Island och träffar Larsúr

 

Annons

Dela (55)
Tweeta

Annons


Laddar