Annons
Annons

Ishi

Han är geniet bakom Det går bra nu och gästas av A$AP Rocky och The Game på sitt kommande debutalbum. Så varför har du aldrig hört talas om Ishi?

* * *

Strandvägen 1. Adressen till At Night Management, som sköter Aviciis karriär och nyligen började samarbeta med Ishi, antyder att det (för att citera en låt som den 34-åriga producenten gjorde åt Petter) går bra nu. Eshraque Mughal, som han egentligen heter, sitter i en av lokalens tre studior och tittar ner på Nybrokajen genom sina solglasögon från Tom Ford. Han har slitna blåjeans, grå tröja från Damir Doma, matchande grå Nikes, guldkedja runt halsen, guld-Rolex och ett självförtroende som får hans rakade hjässa att skimra.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Dj Sleepy, på vars samlingsalbum Sleepy soundsystem vol 1 Ishi skivdebuterade för 14 år sedan, beskriver hans stil som ”Solna-Diddy”: ”Ishi är väldigt begåvad och har den där härligt amerikanska swaggen som Solnakillar inom rap brukar ha redan innan de lyckats.”

Som låtskrivare och producent är Ishi mest känd för sina hits åt den skånska rapparen Lazee och den brittiska hiphopstjärnan Tinie Tempah, vars Written in the stars blev en global succé. Nu gör Ishi sitt första album i eget namn. Arash ”Ash” Pournouri, Aviciis upptäckare, hoppas att Ishi ska göra för hiphop vad hans andra protegé gjort för dansmusik. Första singeln Push it, med amerikanska rapparen Pusha T som gäst, har varit ute tio dagar när vi träffas och spelats över en miljon gånger på Spotify. Låten har ett tungt driv och en isig syntslinga som kom till genom ”ren frustration”.

– Att sätta ihop beatet kan ta 20 minuter men sedan tar det mig ofta fyra månader att göra klart mixen. Jag är inte nöjd förrän jag får gåshud i studion. Den ljuger aldrig.

 

”Det är bara en tidsfråga innan Kanye West hör min nya singel Push it.”

 

Den första musik Ishi lyssnade på var funkbandet Earth, Wind & Fire som hans far spelade på en gammal rullbandare. Storebror tvingade honom att titta på Yo! MTV Raps och snart tapetserade han sitt rum med 2Pac-affischer. På gymnasiet i Viksjö brydde han sig bara om musiklektionerna.

– Jag skolkade från allt annat. Mina föräldrar blev oroliga men studierektorn sa: ”Låt honom vara. Han kommer hit halv åtta varje morgon, dricker en kaffe med oss i lärarrummet och gör musik hela dagen.” På kvällen kom väktarna och skulle larma. Och jag bara: ”Vänta lite! Lyssna på det här beatet! Det är fett!”

Som 18-åring värvades Ishi av So Blue, etiketten i Solna vars producent Stress skulle göra succé med Kartellen och Abidaz. Efter att ha jobbat med en lång rad svenska rappare bestämde sig Ishi för att pröva lyckan i New York. Han blev vän med rapparen Fabolous men att komma med på hans skivor var svårt.

– Mina låtar blev undanskuffade. Och jag ville få fram mitt eget sound, inte bara göra Lil Jon-aktiga sydstatsbeats som var populära då. Så fort man satte på en 808-trummaskin och spelade en enkel syntslinga sa folk ”yeah” och fick vibe i studion. Själv tänkte jag: ”Det här är inte så jävla hett.”

Han åkte hem och började jobba med Lazee och Sebastian Ingrosso. Tillsammans gjorde de klubbrökaren Rockaway. Sedan drog Ishi vidare till London där han fick uppdrag av rappare som Tinchy Stryder, Professor Green och Wretch 32.

* * *

Ishi

Beats by Ishi. Eshraque Mughal, som Ishi egentligen heter, släpper mixtapen Spring pieces den 1 maj och sitt debutalbum senare i höst.

* * *

Han trivs i England där större delen av släkten bor. Ishis mor och far föddes i Tanzania respektive Kenya, som barn till indier som kommit med britterna till Östafrika för att bygga järnvägar. De hade brittiska pass och blev, likt hundratusentals andra, diskriminerade när de afrikanska länderna fick sin självständighet. Många av dem flyttade till England.

– Pappa ville se världen och drog med en polare från London till Stockholm. ”Du kan inte föreställa dig hur det var när vi kom hit”, säger han. ”Det fanns inga andra invandrare. Vi var unika!” Han älskade det. Sedan kallade familjen hem honom. De levde fortfarande enligt den gamla indiska kulturen där föräldrarna väljer ens partner. Så han gifte sig med mamma som han aldrig träffat. ”Älskade du någonsin pappa?” frågade jag mamma för några år sedan. ”Man lär sig”, sa hon. Helt sjukt… jag menar, fatta hur petiga vi är när vi ska dejta någon.

Ishis föräldrar är numera skilda. Modern är omgift och på väg att flytta till Zanzibar. Fadern bor kvar i Stockholm och försörjer sig sedan många år som bilskollärare. När Ishi tagit körkort fick han en Nissan som hans pappa använt på jobbet.

– Det var jobbigt att den hade dubbelkommando. Kompisar som satt i passagerarsätet kom åt gas och broms. Nu har jag en Audi. Jag lyssnar på alla mina mixar i bilen. Hemma spelar jag bara mjuk loungemusik men i bilen vrider jag upp volymen till max. Om jag stannar vid ett rödljus kan jag se hur folk tittar in i bilen och tänker: ”Jävla idiot.” Jag har schyst stereo men den skramlar ändå. Och om den skramlar på ett visst sätt vet jag att basen är perfekt.

 

”Jag är inte nöjd förrän jag får gåshud i studion. Den ljuger aldrig.”

 

Jag pratade med Ken Ring häromdagen. ”Ishi är extremt duktig”, sa han. ”Men han ska vara så jävla snygg hela tiden.”

– Ha! Ken döpte mig till Soul Glow när jag var 18. ”Vad är det för jävla namn?” frågade jag. ”Du älskar att spela soul på pianot”, sa Ken. ”Och du lyser när du gör det.” Jag tar definitivt hand om mig själv. Jag gör allt helhjärtat: musiken, kläderna, hygienen. Mina vänner skrattar åt mig ibland. ”Fan, du har tappat det. Du går runt med klänning”, sa en polare som sett Push it-videon där jag har en Comme des Garçons-kavaj med ett genomskinligt fladderparti där bak. Många av mina vänner är vana vid kickerslooken jag hade som tonåring, med bomberjacka och bakåtslickad page.

Pusha T och Raekwon är med på din första ep. Vem drömmer du om att samarbeta med?

– Kanye West. Det är bara en tidsfråga innan han hör Push it. Om han inte redan har gjort det. Sedan kan det gå hur som helst. Han reinventar sig själv hela tiden. Så han kanske känner att min stil inte är hans grej nu. Men han är ingen jag skulle jaga. Det här låter kanske kaxigt men jag skulle inte jaga någon. Musiken får tala för sig själv. Jag kan relatera till Kanye och hans intresse för mode. Jag planerar också ett klädmärke och kanske en egen doft.

Eau d’Ishi?

– Jag hoppas på det. Musik är väldigt kopplad till dofter för mig. Om jag hör Eric Benets Georgy Porgy, som var stor när jag skulle ta studenten, känner jag doften av Armani White. Och om någon luktar Fahrenheit tänker jag på när jag var 14, snodde sprit av mamma och lyssnade på E-Type och Dj Bobo. Jag blir alltid stående vid parfymdisken på Heathrow. Jag har testat mig fram till en perfekt kombination av tre olika Tom Ford-parfymer.

Vilka då?

– Det kommer jag aldrig att berätta.

Fredrik Strage
Foto: Alex Wessely

* * *

Läs också!

Alesso: ”Jag var 19 och läkaren sa att jag var på väg att bli utbränd”

Taylor Swifts svenske låtskrivare Shellback om sin diagnos: ”Jag satt bara och skakade”

Sångaren John Martin: Därför älskar jag min skinnjacka

Annons

Dela (54)
TweetaLaddar