Annons
Annons

Italienska fotbollsläkaren: Öl är bra när du tränar

Fotbollsläkaren Luca Gatteschi påstår att en måttlig mängd öl är bra för fotbollsspelare. Det kan väl ändå inte stämma, eller?

Jonna Nordlund
Foto: Shutterstock

ol-alkohol-traning

Italienska landslagets läkare Luca Gatteschi uttalade sig i förra veckan om att fotbollsspelare kan prestera bättre om de dricker öl. En måttlig mängd öl ska enligt honom vara en bra energikälla.

Annons

– Det har positiva effekter på grund av ett visst innehåll av socker, en signifikant mängd magnesium, fosfor, kalcium och B-komplex, sa Luca Gatteschi under en konferens i Rimini.

Men stämmer det verkligen att alkohol har en positiv påverkan på kroppen? Inte enligt Örjan Ekblom, docent i idrottsvetenskap.

– Framförallt är det kraftutveckling och muskeltillväxt som påverkas negativt av alkohol så är man väldigt intresserad av att bli väldigt bra i sin idrott måste man avstå alkohol, säger han i en intervju med P4.

Han säger även att det inte är främst hos elitidrottare som konsumtionen av alkohol påverkar träningen negativt.

– Det är väldigt tydligt en dosfråga, dricker man inte förfärligt mycket så är inte effekterna jättestora och är man dessutom inte elitidrottare är inte konsekvenserna fasansfulla.

Att ta en pilsner i samband med träning påverkar alltså inte effekterna väldigt mycket, men förvänta dig inte några positiva effekter av att blanda de båda. Enligt Vårdguiden finns det också risker med att dricka öl vid träning då det är vätskedrivande och därför lättare kan göra dig uttorkad, särskilt vid träning där du svettas mycket.

Vad har vi då lärt oss av detta?

  1. Det kan gå dåligt för italienska landslaget i sommarens EM om de lyssnar på sin läkare.
  2. Ta det lugnt med blandningen av alkohol och träning.

 

Mer läsning!

17 fakta om whisky som alla whiskydrickare bör ha koll på

Svenska studien visar: Öl-drickande stärker din hälsa

 

Annons

Dela (65)
Tweeta

Annons


Laddar