Annons
Annons

erik-hamren-em-fotboll-intervjuEM-kvalet är i full gång, och hur det går kan avgöra framtiden för Erik Hamrén. Cafés Emil Persson träffade förbundskaptenen och pratade om Sveriges utmaningar, vikten av att tänka positivt – och hur länge Hamrén kan sitta kvar på sin post.

* * *

Vilka är dina största utmaningar som förbundskapten inför den nya kvalcykeln?

Annons

– Vi har en stor, stor världsstjärna i Zlatan, sen har vi ett antal bra fotbollsspelarna både i Sverige och utanför. Men jag skulle vilja att ett antal av de här bra kliver fram och blir dominerande i sina klubbar, i sina ligor. Det är då vi har större möjlighet att nå resultat tillsammans också – ambitionen är att vi ska till EM i Frankrike.

En stor del av spelarna håller till i Holland, Ryssland, Turkiet, Grekland, Skandinavien. Under exempelvis Lars Lagerbäck-eran hade vi fler spelare ute i Europas absoluta toppligor. Hur påverkar det ditt arbete?

– Ju större matcher spelarna spelar, desto större möjligheter att bli bättre i landslaget också. Det är precis som med matlagning: ju bättre råvaror desto större möjligheter att göra en bra middag. Men vi har gjort det bra! Vi direktkvalificerade oss till EM och kom till VM-playoff efter att ha slutat bakom blivande världsmästarna Tyskland i gruppen.

Du är ju väldigt engagerad i mentalt välbefinnande, gruppmentalitet och liknande begrepp. Har du någonsin gått i terapi?

– Nej.

Vad har du fått de intressena ifrån?

– Från idrotten, antar jag. Vad är min filosofi som ledare? Vad tror jag på? Jag tror väldigt mycket på det här med respekt och glädje för att nå framgång, speciellt för ett litet land som oss. Hur ska vi få ut den energin, den känslan? För mig kan man göra väldigt, väldigt mycket om man får ut rätt känsla i en grupp.

Vilka fotbollstränare i världen ser du upp till?

– Jag har ingen speciell. Jag har haft turen att få jobba med många bra människor som jag lärt mig en hel del av. Jag har till exempel lärt mig mycket av Bosse Börjesson, före detta landslagsspelare och då spelande tränare i IFK Sundsvall, som tog upp mig i elitfotbollen. Jag brukar kalla honom min läromästare.

Mycket hypotetisk fråga, men om man ponerar att vi inte kvalificerar oss till EM – skulle det ens kunna vara ett alternativ för dig att sitta kvar då?

– Jag tänker inte i de banorna. I mina tankar lyckas vi. Jag har kontrakt till och med EM 2016, då kommer jag vara förbundskapten till 2016. Sen är jag väldigt medveten om att vi kanske inte lyckas. Jag kanske inte ens är förbundskapten fram till 2016 om vi misslyckas i kvalet. Det är verkligheten i det jobb jag har.

Emil Persson

* * *

Mer sport:

Kjempestor kärlek – inga älskar Premier League-fotbollen lika mycket som norrmännen

Jonas Dahlquist: Så förstör pr-cheferna för fotbollen

Goooooooooool! Vi listar tidernas 21 snyggaste VM-mål – här har du topp 10! (Har vi rätt eller?)

Cramby: ”Därför hatar jag fotboll”

 

Annons

Dela (3)
Tweeta

Annons


Laddar