Jan Gradvall: ”Engelsmännen älskar nordiska deckare – nu gör de sin egen”

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-01-04 22:00  |  Lästid: 2 minuter

Jan-gradvall-cafe
Skandinaviska deckare gör succé utomlands – nu tar britterna steget ut och gör sin egen nordiska noir-serie. Jan Gradvall längtar efter blodiga och iskalla dramat Fortitude.

* * *

Reser man utomlands, eller talar med turister på besök, blir man smärtsamt påmind om att Sverige fortfarande bara är känt för fem saker: Ikea, Abba, älgar, isbjörnar på gatorna (orka dementera) och ”vackra svenska flicka”.

Nobelpriset och Zlatan battlar om sjätte plats.

Men de senaste åren har det dykt upp ännu en sak alla känner till om Sverige: Nordic noir.

Jag vet inte hur ofta som jag de senaste åren intervjuat artister och fått motfrågor om skandinaviska deckare och tv-serier.

Kim Gordon avbröt mina frågor om New York och ville i stället prata om Jo Nesbø. Patti Smith höll långa utläggningar om Henning Mankell. Beatlesproducenten George Martins fru undrade om jag kände dem som gör Brottet och Borgen.

 

Fortitude

Stanley Tucci, Sofie Gråbøl och Christopher Eccleston har huvudrollerna i nya Fortitude – som börjar sändas på SVT i januari.

 * * *

Att försöka påtala skillnaderna mellan Sverige och Norge och Danmark är meningslöst. De lyssnar bara med ett halvt öra, ungefär som om man varit amerikan och beskrivit Texas, Arizona och Kalifornien som olika länder.

Mick Jagger har jag inte intervjuat i modern tid, men fick i somras veta att han och hela bandet är besatta av Bron, inte den amerikanska eller engelska remaken, utan det svenska originalet.

När Stones spelade på Tele 2 Arena i somras bjöd Mick Jagger personligen in Sofia Helin till spelningen. Han beskrev det mötet som Sverigebesökets höjdpunkt. Till Roskildespelningen fick Kim Bodnia backstagepass.

Ett tecken på hur besatta i synnerhet engelsmän och amerikaner har blivit av Nordic noir är att de nu till och med börjar försöka göra Nordic noir själva.

I januari har Sky Atlantic premiär för sin största dramasatsning hittills, kriminalserien Fortitude. SVT är med direkt och sänder med en veckas fördröjning.

Huvudrollerna görs av tre av de bästa skådespelarna den anglosaxiska världen kan uppbringa: Stanley Tucci (Murder one, The hunger games), Michael Gambon (Den sjungande detektiven, Harry Potter-filmerna) och Christoper Eccleston (Doctor Who, The leftovers).

 

”Allt i serien är typiskt nordiskt: kyla, mörker, ensamhet.”

 

Men allt annat i serien är typiskt nordiskt: kyla, mörker, ensamhet, arktiskt vemod, brutala mord.

Serien utspelar sig i en oskuldsfull och svidande vacker pälsmössestad norr om Polcirkeln. Det framgår inte riktigt om det är Svalbard eller Island eller Deep Norrland och det spelar förmodligen ingen roll.

Mer väsentligt: idyllen rämnar när staden drabbas av en mordvåg som hotar att skrämma bort alla vinterturister.

För att fullända Nordic noir-känslan låter man självaste Sofie Gråbøl – odödlig som Sarah Lund i Brottet – spela stadens borgmästare. Hennes karaktär har dessutom det perfekta Nordic noir-namnet, Hildur Odegard.

Det är bara att dra på sig den stickade tröjan och krypa upp i soffan framför datorn. Må den nordiska tv-snön återigen färgas blodröd.

 

Jan Gradvall

* * *

Mer om tv!

Drakar, detektiver och otrohet – det här var årets 11 bästa tv-serier 2014

Bakom kulisserna på Netflix nya mastodontserie Marco Polo

De 8 skönaste ögonblicken från tre decennier av På spåret

Ghostbusters-hjälten Dan Aykroyd: ”Kokain var som kaffe för oss”

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-01-05 14:56