Jan Gradvall hyllar Scandal: Perfekt politisk popcornserie

Cafés tv-krönikör Jan Gradvall tipsar om en serie som passerade under mångas radar 2013 – Kanal 5-sända Scandal. * * * En ”sleeper hit” är ett begrepp i underhållningsbranschen för en film eller tv-serie som trots en svag öppning blir en stor framgång på lång sikt. Scandal är 2013 års största ”sleeper hit”. När den […]

Publicerad 2014-01-01 07:00  | Lästid: 2 minuter | cafevik

Cafés tv-krönikör Jan Gradvall tipsar om en serie som passerade under mångas radar 2013 – Kanal 5-sända Scandal.

* * *

En ”sleeper hit” är ett begrepp i underhållningsbranschen för en film eller tv-serie som trots en svag öppning blir en stor framgång på lång sikt. Scandal är 2013 års största ”sleeper hit”.

När den första säsongen av Scandal sändes våren 2012 var det få som brydde sig. Serien handlar om en politisk krishanterare i Washington, den lika eleganta som skoningslösa Olivia Pope. Karaktären är löst baserad på Judy Smith, en svart kvinna som jobbade åt George HW Bush.

Men skandalvärdet var för lågt. USA gäspade. På Kanal 5 i Sverige gick serien så dåligt att den plockades bort ur tablåerna.Det var innan Django unchained.

När världen såg Kerry Washington bränna hål på filmduken som slavinnan Broomhilda i Quentin Tarantinos film insåg många att vänta nu, hey, det är ju hon som spelar huvudrollen i Scandal. Och många sökte upp gamla avsnitt av Scandal på streamingsajter bara för att man vill se mer av Kerry Washington.

Samtidigt skruvade Scandal upp sleazefaktorn rejält i säsong 2. Ryktet spred sig om serien och Scandal har under 2013 varit med bland trending topics på amerikanska Twitter varje gång det sänts.

Tittarna har skapat egna hashtags som #WhoShotFiz, #WhatTheHuck och #GladiatorsROAR. Gladiators är vad Scandal-fansen själva kallar sig. Detta efter att en karaktär säger till en annan: ”You want to be a gladiator in a suit, you gotta say it.”

Huck är namnet på en av Olivia Popes medhjälpare i serien. En man som inte tvekar att mörda om det behövs – och älskar det – men samtidigt mår så dåligt av detta att han går på AA-möten för att bli kvitt sitt beroende. Förstår ni nu skandalgraden?

Lägg därtill att Olivia Pope (svart) ligger med presidenten (vit) som är otrogen mot sin fru (vit).

I somras hakade Vanity Fair på buzzet runt serien och satte Kerry Washington på omslaget. I rollen som Oliva Pope ser hon ut som en medlem i Destiny’s Child som hamnat i Washington, klär sig i cappuccinofärgade advokatdräkter och flashar en Movado-klocka av guld.

Efter att jag hoppade in i serien i säsong 2 – USA sänder just nu säsong 3 – är jag också fast. Scandal är som ett Vita huset fast med mindre hjärna och med mer kropp.

Kanal 5 meddelar att de efter årets Scandal-uppvaknande tänker satsa på Kerry Washington på nytt efter årsskiftet. Sov inte på den chansen.

Jan Gradvall

Krönikan är tidigare publicerad i Café nummer 12/2013.

Dela på Facebook
Tweeta