John Oliver: ”Hyckleri att utesluta Weinstein men prisa Affleck”

Harvey Weinstein utesluts men Casey Affleck fick en Oscar – det får programledaren John Oliver att kalla filmakademin för hycklare.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2017-10-17 18:00  |  Lästid: 2 minuter

Allt fler kvinnor talar ut om olika sexuella övergrepp och trakasserier som hollywoodmogulen Harvey Weinstein systematiskt utsatt dem för. Producenten har under den senaste veckan gått från att vara en av branschens mäktigaste filmmagnater till någon som mer eller mindre alla nu tar avstånd ifrån, inklusive hans familj.

Harvey Weinstein var inte bara en av branschens mest inflytelserika producenter utan även medlem i den amerikanska filmakademin – en styrelsegrupp på 54 medlemmar som bland andra Tom Hanks och Steven Spielberg ingår i. I ett uttalande tog filmakademin nyligen tydligt avstånd från Harvey Weinstein och efter ett krismöte i lördags togs beslutet att omedelbart avsluta hans livslånga medlemskap.

”Vi gör inte det här bara för att ta avstånd från någon som inte förtjänar respekten från sina kollegor, utan också för att sända ett budskap om att eran av avsiktlig ignorans och skamfull medverkan i sexuella övergrepp och trakasserier på arbetsplatsen i vår industri är över.”

Hela #metoo-rörelsen, där allt fler kvinnor träder fram och delar erfarenheter från sexuella övergrepp och trakasserier, visar på ett svårrubbat maktproblem inom olika branscher, mycket större än enskilda individen Harvey Weinstein. Det var något som John Oliver tog upp i sitt program genom att kritisera amerikanska filmakademin för hyckleri när de uteslöt Weinstein.

Se klippet nedan! (Drygt 2 minuter långt)

https://www.youtube.com/watch?v=XPqko6Q0lpE

Oliver anser det vara hyckleri att ta avstånd från en som anklagats för sexuella trakasserier medan man ger andra åtalade priser. I sitt resonemang nämner han bland annat Casey Affleck, skådespelaren som blev åtalad för sexuella trakasserier av två kvinnor 2010, och trots detta blev tilldelad en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin insats i Manchester by the Sea 2017.

Casey Affleck.

Affleck stämdes under 2010 för 2 miljoner dollar av en kvinna och 2,25 miljoner dollar av en annan. Båda fallen avgjordes utanför domstol för ett hemligt belopp. Läs mer om anklagelserna här.

Mer om Weinstein-skandalen från Café:

Genusforskaren: ”Med #metoo går det inte längre att ignorera övergreppen”

Cafés Markus Thunberg: ”Det är inte direkt kul att vara kille just nu”

Big Bang Theory-stjärnan får stenhård kritik efter Weinstein-text

Hon startade kampanjen #metoo – nu öppnar hundratusentals upp om övergrepp

Carrie Fisher skickade tunga till stjärnproducent som överföll hennes vän 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-19 11:50