Jonas Cramby om sin nya matbok ”Stockholm för foodisar”

Omslaget till Jonas Crambys guidebok Stockholm för foodisar plus Jonas Cramby i krogmiljöer

Jonas Cramby om stela stockholmare, suverän sushi och skrumpen renpenis.

Joel Ågren
Joel Ågren | Foto: Fredrik Skogkvist  |  Publicerad 2019-11-06 12:52  |  Lästid: 2 minuter

Café tar tempen på matnestor Jonas Cramby som är aktuell med nya boken Stockholm för foodisar.

Varför förtjänar Stockholm som matstad en egen guidebok?

– Till skillnad från många andra storstäder så är Stockholm en väldigt ung krogstad, vi har ingen riktig tradition av att gå ut och äta, och myndigheter har alltid behandlat uteätandet som ett problem att stävja, mer än en kultur att uppmuntra. Det är egentligen bara de senaste max tio åren som stockholmarna börjat intressera sig för att gå ut annat än till Stureplan. Det gör Stockholm till en väldigt spännande matstad just nu, samtidigt som jag tror att folk inte riktigt har koll på allt spännande som hänt. Den här boken är ett försök att bringa reda i det.

Hur har urvalet gått till?

– När jag valt restauranger till den här boken har jag gått efter tre huvudsakliga kriterier: hur god maten är, hur mycket krögaren bryr sig och hur intensiv nu-känslan är. Jag har också valt att inte ta med några fine dining-restauranger av den enkla anledningen att om man är intresserad av att gå på ställen som Frantzén, Ekstedt, Adam/Albin, Agrikultur och Aloe känner man antagligen redan till dem.

Om du bara får välja ett ställe ur boken som man absolut inte får missa? 

– Oj. Svårt. Stockholm är som sagt proppfullt med bra ställen just nu, men det ställe jag  alltid skulle kunna äta på är Sushi Sho. Missa i så fall inte extrarätterna man kan beställa till. De är det bästa av allt.

Hur skulle du beskriva stockholmaren som kroggäst?

– Vi kanske inte är lika coola som i andra, mer krogvana länder? På både gott och ont. Samtidigt som vissa människor kan vara enormt intresserade, kunniga och entusiastiska så har vi också kvar det där lite misstänksamma svenska draget. Som om man alltid utgår ifrån att man blir lurad.

Din mest minnesvärda krogupplevelse i Stockholm?

– Första gången jag åt på Frantzén (då Frantzén Lindeberg) och fick bland annat tuppkam och torkad renpenis. Jag minns att ren­penisen var långsmal, brun och skrumpen, lite som om Max von Sydow somnat i en solstol.

Och en du helst vill glömma?

 – På min första riktiga krogdejt som typ 19-åring åt jag på Rolfs Kök, och då bestämde sig personalen av någon anledning för att byta ut min vita chokladmousse mot vitlökssmör. Det var sjukt pinigt, jag visste inte om jag skulle klaga eller tvinga i mig smöret.

Stockholm för foodisar, bok av Jonas Cramby

Jonas Crambys bok Stockholm för foodisar är ute nu och finns att köpa på adlibris.com för 189 kronor.

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar via Apprl. Läs mer om hur Café jobbar med affiliatelänkar här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-11-06 14:04