Hoppa till innehåll

Jonas Crambys bästa grabbkväll – så fixar du Disco Fries på rätt sätt

Jonas Cramby

Disco FriesKanadensarna har sin poutine, britterna sina chips and cheese, Texasborna sin frito pie – och på vissa diners i New York state kan man beställa disco fries. Det vill säga pommes frites med ostsås och en massa annat gött. Denna variant är dock lite tjusigare. Ingredienser, 6 personer:1 påse frysta pommes frites1 dl riven … Continued

430x471xgrabbkvall-fries.jpg.pagespeed.ic.SS7Zt_cALN

Disco Fries
Kanadensarna har sin poutine, britterna sina chips and cheese, Texasborna sin frito pie – och på vissa diners i New York state kan man beställa disco fries. Det vill säga pommes frites med ostsås och en massa annat gött. Denna variant är dock lite tjusigare.

Ingredienser, 6 personer:
1 påse frysta pommes frites
1 dl riven manchego
1 dl smulad chèvre
1 knippe koriander
4 jalapeños
4 salladslökar
chilisås, till exempel cholula eller sriracha
frityrolja
salt

Mayonesa:
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1/2 lime
3 vitlöksklyftor
salt

1. Orkar du göra trippelfriterade, hemgjorda pommes efter konstens alla regler – be my guest. Lyckas du blir det naturligtvis oerhört gott, men om du inte lyckas hitta rätt sorts potatis står du där med ett gäng bleka, fettiga potatispinnar. Jag tycker det går bra med frysta. Och det är enkelt också, bara att hetta upp oljan till cirka 180 grader, kasta i de frysta pommesen och fritera tills de är gyllengula och superkrispiga. Låt rinna av på ett papper. Salta.

2. Pressa vitlöken och limen och rör ihop med de andra ingredienserna till mayonesan. Smaka av med salt och häll i en plastflaska med pip för snyggast resultat. Skär salladslök och jalapeño i små fina rundlar och hacka koriandern grovt. Ringla mayonesan över pommesen snyggt, ringla sedan chilisåsen åt andra hållet så att ett snyggt rutmönster uppstår. Riv över manchego, smula över chèvre och toppa med salladslöken, chilin och koriandern. Ät med händerna. Stoppa i munnen. Voilà – fulländad!

Text och foto: Jonas Cramby

* Maten passar såklart lika bra på en tjejkväll eller mixad kväll också – det viktiga är att det är den typ av tillställning där ingen skakar ogillande på huvudet om du äter med händerna, har ett tunt lager chilisås runt munnen eller råkar dricka så många öl att du måste hålla dig i golvet för att inte trilla av.

* * *

Jonas Crambys grabbkväll 2.0 – här är alla recept

Disco Fries

Seven Layer Dip

Chicago Hot Dogs 

Hot Wings 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.