LÄS OCKSÅ: Stjärnbagaren: ”För mig är mackor den perfekta lunchen”
Recept: Daniel Lindeberg
Foto: Lennart Weibull
Styling: Tove Nilsson
Recept: Tokyo
”Tokyo är den macka jag är mest känd för. Den leker med de smaker vi svenskar förknippar med sushi – som soja, wasabi och gari. Viktigt för att få rätt sushikänsla är att du penslar laxen med soja, precis som på finare sushirestauranger.”
Recept för 4 mackor:
4 flatbreads
wasabimajo (se nedan)
12 blad huvudsallad
8 skivor kallrökt lax
2 msk ljus soja
2 avokador, skivade
4 msk gari (inlagd ingefära)
4 msk finstrimlad salladslök
16 skivor gurka
1 msk rostade sesamfrön
salt och nymald svartpeppar
Wasabimajo:
2 1/2 dl majonnäs
1 1/2–2 msk wasabi
citron, pressad saft
Så gör du:
1. Smaksätt majonnäsen med wasabi. Justera styrkan och smaka av med citronsaft.
2. Dela bröden på mitten. Bred wasabimajo på underdelar och lock. Lägg på sallad och lax. Pensla laxen med soja. Toppa med avokado och gari.
3. Lägg salladslök i locken (så att den fastnar i majonnäsen), följt av gurka och sesamfrön. 4. Salta och peppra. Lägg ihop mackorna.
Recept: Haninge Crossover
”Över tid har denna macka blivit bageriets kanske mest populära macka. Den är skapad av en tidigare kollega på bageriet, Rodrigo Alvarez, och har allt vi svenskar gillar: caesardressing, rostbiff, avokado, parmesan, picklad rödlök och så pricken över i – rostad mandel. Haninge är en riktigt goffig macka! Det kommer att bli lite picklad rödlök över att spara i kylen, den passar till det mesta.”
Recept för 4 mackor:
4 flatbreads
2 1/2 dl caesardressing (se nedan)
1/2 dl rostade, grovhackade mandlar
2 msk hackad jalapeño
1/2 dl hyvlad grana padano
8 blad romansallad
8–12 skivor rostbiff
2 avokador, finskivade
picklad rödlök (se nedan)
salt och nymald svartpeppar
Picklad rödlök
¾ dl strösocker
1 krm salt
1 ¾ dl rödvinsvinäger
1 1/4 dl vatten
2 rödlökar, skivade
Caesardressing
3 vitlöksklyftor
1/2 liter rapsolja
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
½ dl finriven grana padano
salt och nymald svartpeppar
Så gör du:
Picklad rödlök
1. Koka upp socker, salt, vinäger och vatten i en kastrull.
2. Lägg löken i en glasburk och häll över lagen. Förvara i kylen.
Caesardressing
3. Skala vitlöken och mixa slät i rapsoljan med en stavmixer.
4. Vispa äggulor och dijon- senap, tillsätt rapsoljan i en tunn stråle, lite i taget. Avsluta med vinäger, ost, salt och peppar.
Mackor
5. Dela bröden och bred caesardressing på underdelar och lock.
6. Strö mandel i locken följt av jalapeño och hyvlad ost.
7. Lägg sallad på underdelarna följt av rostbiff, avokado, picklad rödlök, salt och peppar. Lägg ihop mackorna.
Recept: New York Tuna
”För att lyckas med en riktig kick-ass tuna sandwich måste du krama ur all vätska ur tonfisken! Men oroa dig inte, den får nytt liv med hjälp av majonnäsen. Om du inte kramar ur den ordentligt kommer tonfiskröran att vätska sig, bli grådaskig och fadd i smaken. Ett tips – tonfiskröran passar också utmärkt till en sallad eller varför inte en bakad potatis?”
Recept för 4 mackor:
4 flatbreads
200 g färskost, t ex philadelphi
4 stora blad friséesallad
tonfiskröra (se nedan)
2 bifftomater, finskivade
1 liten rödlök
4 msk strimlad bladpersilja
Tonfiskröra:
2 burkar tonfisk i vatten (à 160 g)
2 1/2 dl majonnäs
2 stjälkar blekselleri, tärnade
3 msk kapris, väl avrunnen
½ krm chiliflakes
1 tsk salt
Svartpeppar
Så gör du:
1. Lägg tonfisken i en sil och låt rinna av. Ta upp och krama ur all vätska, den ska kännas torr.
2. Lägg tonfisken i en skål, tillsätt resten av ingredienserna till röran och blanda väl.
3. Dela bröden på mitten. Bred rikligt med färskost på underdelar och lock.
4. Lägg sallad, tonfiskröra och tomat på underdelarna. Salta och peppra.
5. Lägg rödlök och persilja i locken och lägg ihop mackorna.