Annons
Annons

Fotbollsexperten om huliganens attack: ”Uppenbart att han ville bryta matchen”

En maskerad åskådare sprang in på planen och attackerade en spelare under matchen mellan J-Södra och Östersund, vilket ledde till att den avbröts. Men vad låg egentligen bakom det oväntade överfallet?

Joel Linde

Jonas Dahlquist var i vanlig ordning på plats under den Allsvenska matchen i sin roll som kommentator för C More. När ett par minuter återstod av kvällens i övrigt lugna drabbning mellan Jönköpings Södra och Östersund på Stadsparksvallen i Jönköping såg en åskådare till att den i stället avbröts genom att rusa in och attackera Jönköpings målvakt, Aly Keita.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

De första medierapporterna handlade naturligtvis om vad, rent konkret, som hade hänt, men det tog inte lång tid innan spekulationerna om åskådarens motiv tog fart: Kan det ha handlat om spelfusk?

På internetforum har diskussioner startat kring bland annat denna bild. Åskådaren som 15 minuter efter Jönköpings 1-1-mål sprang in på plan och gjorde så att matchen avbröts reagerade inte alls som övriga supportrar. I stället tittar han uppåt läktaren.

allsvenskan-ostersund-jonkoping-sodra-skandal

Bild via C More.

På forumen skriver flera åskådare att de aldrig sett honom tidigare på varken Jönköpings eller Östersunds matcher, och det framkommer också senare att mannen är från Södertälje, och alltså förmodligen inte någon supporter av något av lagen.

I nuläget rör det sig naturligtvis om spekulationer, och därför frågade vi experten Jonas Dahlquist om hur han reagerade på händelsen.

Vad var din första tanke när det hände?

– När vi såg det fick jag känslan omedelbart – och jag har ändå varit med många gånger – att det här såg ut att vara något annat. Det var liksom för konstigt. Det var J-Södra – Östersund, 1-1, komplett lugnt – det fanns ingenting som talade för att det skulle vara tjafs, säger Jonas Dahlquist till Café.

Tänkte du direkt att det handlade om en läggmatch?

– Nej jag har verkligen inte trott att det skulle finnas i Allsvenskan, men det var väl kanske naivt. I division 1, 2 förstår jag att det går att köpa en spelare för 20 000, för de är inte professionella spelare, men inte i Allsvenskan. Jag har väl tänkt att det är för hög nivå. Men ju mer man funderar på det desto mer får man den känslan.

Varför då?

– Man fick ju veta att han hade bombhotat arenan också, så det känns ganska uppenbart att han ville bryta matchen och att den inte fick sluta 1-1. Men det är naturligtvis fortfarande bara spekulationer och hypotetiska resonemang.

Så vad skulle han tjäna på att matchen avbröts?

– Man pratar alltid om asiatiska spelsyndikat men jag har ingen aning om vad de har för regler, men jag har förstått att det är vanligt att de betalar tillbaka insatsen efter 72 timmar om matchen blir avbruten och man inte får in något resultat.

Vad händer nu?

– Först får man avvakta och se, men han lär ju inte snacka i förhören, det kan man utgå ifrån.

På internetforumen spekulerar vissa också i att Östersunds målvakt, Aly Keita, skulle vara inblandad i en uppgörelse, och de lutar sig bland annat mot de här bilderna där de hävdar att han står onaturligt mycket ur position.

Bild via C More.

Bild via C More.

Den känslan fick dock inte Jonas Dahlquist.

– Det är verkligen inte säkert att målvakten har något med det att göra. Det kan också vara att han (17-åringen, reds.anm) tar första bästa gubbe.

Det pågår just nu en utredning om matchfusk, men Svenska spel uppger att spelmönstren kring matchen inte indikerar att attacken skulle vara en del av en eventuell uppgörelse om resultatet.

– Vi kunde inte se något avvikande i spelen kring den här matchen. Men vi är ett av flera spelbolag som erbjuder spel på den här matchen, det är viktigt att ha i åtanke, sa Andreas Jerat, presschef på Svenska spel, till Expressen.

Det pågår också en polisutredning och TV4 har rapporterat att en nära familjemedlem till 17-åringen har kopplingar till den så kallade Södertäljemaffian, som skapade rubriker över hela landet i och med ett dubbelmord som skedde på just en illegal spelklubb, och där en av de mördade var fotbollsspelare i assyriska Södertälje.

Annons

Dela (15)
Tweeta

Annons


Laddar