Josefin Johansson: ”Jag blir irriterad på Johar Bendjelloul när han får tunnelseende”

Komikern och På spåret-vinnaren Josefin Johansson.

Den färgglada mångsysslaren om låtsaskompisar, ”På spåret”-kollegan Johar Bendjelloul och barnboken ”Drottningsylt”.

Mohamed Yussuf | Foto: Kitty Lingmerth  |  Publicerad 2019-01-04 10:30  |  Lästid: 4 minuter

FAKTAFIL

Namn: Josefin Gunnel Elisabet Johansson.
Född: 11 mars 1982.
Karriär: Började sin karriär i slutet av 00-talet på humorprogrammet Pang Prego i P3. Därefter känd som komiker och programledare för ett flertal radio- och TV-program. Gör egen musik under namnet Josefinito och är sångare i electropopbandet Dave Cave.
Aktuell med: Barnboken Drottningsylt. Tävlar också tillsammans med Johar Bendjelloul i årets upplaga av På spåret.


Det här är andra gången vi gör denna intervju. Första gången strulade inspelningstekniken och en timmes intervju gick förlorad. Hur arg är du på mig?

– Haha, inte alls. Jag har ju själv jobbat med ljud och radio och förstår att sådana saker händer. Jag är bara glad att det inte var en poddinspelning eller ett intervjuprogram som skulle sändas någon timme senare.

Så förstående du är. Är du likadan mot dig själv?

– När det är fint väder och jag presterar normalt är jag det. När det är höst är jag sur på mig själv mest hela tiden, men då vet jag att det beror på årstiden. Allt blir tråkigare på hösten och jag hatar tråkigt. Jag gillar ljus och färger.

Du är ju själv väldigt färgglad. Hur länge har du haft de färgade frisyrerna?

– Min mamma och jag började experimentera med min hårfärg när jag gick i mellanstadiet. På den tiden ville jag bli frisör, och under högstadiet praoade jag flera gånger på en salong.

Gillar du att sticka ut?

– Ja, men det handlar också om att jag helt enkelt inte blir så glad av att enbart se en massa mörka färger. När man går på stan i det här mörkret möter man ju bara en massa svarta silhuetter med mössorna nerdragna. Då blir jag glad när jag går förbi ett skyltfönster och ser en person: ”Vad är det där för människa i lila jacka och rosa halsduk? Men … Det är ju jag! Vad kul!” Jag tror också att jag alltid velat gå lite mot strömmen. Jag har fått det från min mamma.

Har hon också rosa hår?

– Haha, nej, men hon hade rött hår väldigt länge. Jag blir mer och mer lik min mamma för varje dag som går. Det trodde jag kanske inte när jag växte upp. Men det är bara positivt. Gunnel är toppen.

Komikern och På spåret-vinnaren Josefin Johansson.

Du är komiker, programledare i radio och tv samt musiker. Hur hinner du med allt?

– Jag får så himla mycket energi av det jag gör och då är det ju bara att fortsätta. Om något år får jag säkert äta upp det när jag är super-utbränd och bara klarar av att ligga i ett mörkt rum, men just nu tycker jag bara att det är roligt.

Du växte upp på en gård i den halländska byn Stubbabo, med tre kilometer till närmsta granne. Det låter som ett helvete.

– Min pappa Göran skulle inte bli så glad av att höra det där … Faktum är att det var en fin uppväxt som jag är väldigt tacksam över. Jag hade naturen direkt utanför dörren och utrymme nog att kunna känna mig fri. Eftersom kompisarna bodde för långt bort fick jag fantisera ihop egna vänner. Det var nog där jag började utveckla min kreativitet.

Din komikerkollega Louis C.K. anklagades och erkände sexuella övergrepp under metoo. Nyligen gjorde han ett oannonserat uppträdande på en klubb. Vad tycker du om det?

– Jag har inte superstarka åsikter kring det. Men har man skapat så mycket smärta och obehagliga upplevelser för andra måste man förstå sitt agerande och be om ursäkt på ett genuint sätt. Det upplever jag inte att han har gjort. Fram tills dess att han gör det tycker jag inte att han ska ha särskilt mycket utrymme. Problemet med hans uppträdande var också att det var oannonserat, att han på ett sätt tvingade sig på människor som inte själva valt att se honom.

Senaste åren har du turnerat med scenföreställningen Drottningsylt som handlar om Sveriges samtliga drottningar. Varför ville du spela den?

– När jag jobbar med humor vill jag dels att det ska vara kul, men också lärorikt. I det här fallet ville jag även klä ut mig, för det gillar jag. Jag tänkte: ”Vilka klär ut sig mest?” och kom att tänka på drottningar. Under min research upptäckte jag att historien innehöll väldigt många drottningar och kvinnoöden som jag inte kände till. Då kontaktade jag min vän och kollega Robert Noack och så började vi skriva ihop.

Vilken drottning påminner du själv mest om?

– Jag relaterar mest till Louise Mountbatten. Hon levde under båda världskrigen och var ett stort fan av practical jokes. En gång välte hon ner en gammal vas på slottet. Kungen blev förfärad. Så visade det sig att hon bytt ut den värdefulla vasen mot en gjord av gummi.

Och nu är du aktuell med barnboksversionen av Drottningsylt.

– Ja, ett bokförlag hörde talas om pjäsen och tyckte den var spännande. Vi började diskutera en bokidé och insåg snabbt att det är en väldigt visuell historia: drottningar, slott, höga kronor, mycket diamanter. Det lämpade sig helt enkelt väl för en barnbok. Eftersom jag älskar att jobba med kompisar hörde jag av mig till illustratören Jonna Björnstjerna. Resultatet blev fantastiskt. Boken är det vackraste jag sett i hela mitt liv.

Du har sagt att du vill ha ett quizprogram på BBC. Realistiskt mål eller storhetsvansinne?

– Det är ju det som är frågan … Om jag förstod exakt hur svåruppnåeligt det är hade jag kanske inte försökt. Men min stora dröm är att få jobba med humor i England. Jag älskar kulturen och människorna där. Här hemma kan jag känna mig tramsig och konstig. Säger man till en person: ”Vilken fin hatt du har”, så tycker de att man är en kokosnöt.

Du har redan hunnit uppträda i England. Hur gick det?

– Det har gått bra. Publiken där är ganska lik den svenska och jag använder ungefär samma skämt. Den stora skillnaden är att jag är otroligt avslappnad på en svensk standup-scen. När jag uppträder på engelska är jag inte lika lugn. Skämten är fortfarande kul, men om något oförutsett skulle hända vet jag inte riktigt hur jag skulle lösa det. Jag är inte lika bra på att improvisera på engelska. Det har jag försökt bli bättre på.

Du och Johar Bendjelloul vann senaste upplagan av På Spåret och i år tävlar ni ihop igen. När blir du som mest irriterad på honom?

– När han får tunnelseende. Jag kan säga: ”Jag tror inte alls att det är Lillehammer”, men han hör inte för han är så fokuserad på att dra i nödbromsen. Samtidigt har hans tunnelseende tagit hem så många poäng till oss. It’s a blessing and a curse.

Vinner ni även i år? Du får inte svara: ”Det får man se om man tittar …”

– Det får man se om man tittar!

Komikern och På spåret-vinnaren Josefin Johansson.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 10:40