3 juliga drinkrecept från Sveriges bästa bartender

Juliga drinkar

Äpplen, morotsmix och ingefära står på julmenyn när Hampus Thunholm – Sveriges bästa bartender – tipsar om sina bästa säsongsdrinkar baserade på akvavit.

Emil Årengs blogg.
Emil Åreng  |  Publicerad 2020-12-11 13:13  |  Lästid: 2 minuter

Min gode vän Hampus Thunholm är Stureplansgruppens nya stjärnvärvning som idag är kreativt ansvarig för barerna på Berns, Tiao, L’avventura och alldeles nyöppnade Spesso i Stockholm. 

Hans kockinspirerade sätt att jobba med cocktails har blivit vida känt och något han utvecklat under sina år med Sayan Isaksson (Esperanto, Shibumi och numera Nour) och Magnus Nilsson från numera legendariska Fäviken. Den sistnämnde ägde även Svartklubben i Åre där Hampus i samarbete med Fävikens Reaserch & Develpment Team skapade något alldeles unikt i baren som gav ringar på vattnet.

Förra helgen annonserades vinnaren av årets Bartender Choice Award, Nordens största utmärkelse för barbranschen, och för första gången i BCA:s historia så vinner Hampus priset för andra året i rad. Fruktansvärt mäktigt och väldigt välförtjänt. Så Åhus Akvavit lät Hampus skapa tre cocktails med den rätta decemberkänslan för att få er ännu mer peppade på julen.

Samtliga recept är baserade på Åhus Akvavit, en modern akvavit från destilleriet i just Åhus, byggt 1906. Receptet är baserat på kryddig Kummin och örtig rosmarin följt av frisk citrus och finstämd fänkål, den har en silkeslen munkänsla med lång uppfriskande finish. Passar som synes i drinkar men även som traditionell snaps till det kalla julbordet.

1. Holiday Negroni 

Du behöver:

  • 30 ml Åhus “spiced” Akvavit (50 0ml som fått stå och dra med 1 stjärnanis, 2 kanelstänger, 15 nejlikor och en halv muskotnöt i tre till 5 dagar beroende på önskad intensitet)
  • 20 ml Röd Söt Vermouth
  • 20 ml Italiensk bitter Aperitivo

Gör så här:

Allt hälls i ett Rocks-glas på kub-is och garneras med en nejlika-dekorerad apelsinskiva.

2. Mulled Åhus Apple

Du behöver:

  • 500 ml Äppelmust av god kvalité
  • 1 kanelstång
  • 2 Nejlikor
  • Ett par citron zestar
  • Ett par Apelsin zestar 

Gör så här:

Låt dra ca en halvdag i en burk med försegling i svalt utrymme.

Kryddsmör: Mal lika delar av lite kryddpeppar, kanel & nejlika. Vispa ner kryddblandning efter smak med ett par skadar smör tillsätt några droppar ättika.

Vid servering: Tillsätt 4 cl Åhus Akvavit i ett värmetåligt glas tillsammans med 10-12 cl must som du låtit sjuda. Servera med en sked kryddsmör vid sidan om som rörs i efter smak.

3. Carrot & Ginger

Du behöver:

Morotsmix:

  • 500 ml färsk morotsjuice
  • 50 ml färsk ingefärsjuice
  • 75 gram strösocker
  • 3 gram Citronsyra

Gör så här:

Vispa om till allt är upplöst. Förvara kallt.

Skaka 40 ml Åhus Akvavit med 50 ml morotsmix. Sila upp i ett Highball eller Collinsglas fyllt med kub-is och toppa med soda. Garnera med kanderad ingefära

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-12-11 13:27