Hoppa till innehåll

”Kan man ha strumpor i sandalerna?” – så ska du tänka när du klär dig i värmen

cafevik

När temperaturen stiger vill vi chilla utomhus i så sköna kläder som möjligt – utan att behöva fundera över stilregler. Med det sagt: det kan ändå vara bra att lägga en tanke på hur du framstår. Så vad gäller egentligen när det kommer till längd på shortsen, solglasögon inomhus och strumpor i sandalerna? Cafés modechef Daniel Lindström reder ut … Continued

stilregler-sommar-start

När temperaturen stiger vill vi chilla utomhus i så sköna kläder som möjligt – utan att behöva fundera över stilregler. Med det sagt: det kan ändå vara bra att lägga en tanke på hur du framstår. Så vad gäller egentligen när det kommer till längd på shortsen, solglasögon inomhus och strumpor i sandalerna? Cafés modechef Daniel Lindström reder ut de vanligaste bryderierna inför våren och sommaren.

* * *

Kan man bära linne inne i stan?

linne-ratt-430

Man kan bära linne om man passar i det. Foto: H&M.

– Det beror på vilken typ av linne. Det finns förstås de som är jättefint designade, och bär du dem till att par fina byxor är det klart att det går. Men det handlar mycket om passformen och din egen kroppstyp. Linne passar bättre på folk som är långa och smala, dessutom framhäver det armarna, så det passar bättre på folk som är lite vältränade. Sen finns det flera nackdelar med linne. Det kan bli lite svettigt, och det exponerar ryggen väldigt mycket. Själv bär jag det under några veckor i juli när jag är lagom brun. Om du tänker ha linne på semestern och stranden, välj ett sportigt linne från Nike eller Adidas i ett funktionsmaterial. Hellre för stort än för tight, och gärna lite längre.

Vilka sandaler ska man välja?

sandaler-birkenstock-430

– Detta med sandaler är jättesvårt, det är sjukt svårt att hitta en sko som känns bra. Jag skulle satsa på flip flops eller Birkenstock. Sandaler på killar känns annars ofta obekvämt. Sen säger vissa att Birkenstock är gubbigt – jaha, men kolla in Mr Porter då, till och med där säljer de Birkenstock. Om man kan ha sandaler på jobbet? Det beror på vilket jobb du har. Jobbar du på bank kanske det ser oseriöst ut, är du däremot till exempel lärare eller präst är det ju ingen fara.

Får man ha strumpor när det är varmt ute?

sandaler-430

Inte så snyggt. Foto: Tomas Quinones.

– På sommaren har man helst inte strumpor, Lalle Johnson till exempel bär aldrig strumpor från 1 maj och över sommaren. Om du ändå känner att det är ohygieniskt eller obekvämt att gå barfota, satsa på sneakers med korta strumpor i, man ska inte se dem. Vill du verkligen ha strumpor i sandalerna är det toffelliknande modeller som Birkenstock som gäller, annars ser det inte bra ut.

Vilka badbyxor är det som gäller?

badshorts-430

– Leta efter ett par badshorts, en produkt som kom för några år sen. De torkar snabbt, så du kan gå direkt från stranden till restaurangen. Det är viktigt att resåren sitter i, den ska vara ganska bred så att den håller ihop. Hitta gärna ett par med en liten ficka med blixtlås, helst vattentät, så du har någonstans att lägga dina nycklar.

Hur välja rätt solbrillor?

solglasogon-430

– Utbudet är enormt. Mitt råd är att inte köpa för dyra. Det har gått för långt när man ska lägga 4000 spänn på ett par solglasögon, särskilt som man ofta tappar bort dem eller sätter sig på dem. Du kan få ett par sjysta för en tusenlapp. Ett annat skäl att inte välja för dyra märkesbågar är att de kan sticka ut väldigt mycket på ett sätt du inte orkar mer än i några veckor.

Vilken väska ska man ha som inte känns för klumpig?

ryggsack-430

– Ryggsäcken är den bästa väskan, inte minst när du är på semester, mycket skönare än att bära runt på en tote bag. Om du ändå vill ha en sån, satsa på en modell i canvas som du kan ha både på stranden och i stan.

 Hur långa ska shortsen vara?

shirts-langd-430

Shortslängd, ett ständigt trätoämne.

– De ska sluta ovanför knäna. Vanligtvis strax ovanför, men är de kortare kan du få en sportigare feeling. De ska absolut inte gå nedanför knäna, du får en väldigt konstig silhuett då och det ser lite för stort ut.

Hatt i sommar, ja eller nej?

fedora-hatt-430

Undvik hatt om du inte kan bära upp den. Foto: complex.com.

– Risken med hatt är att man ser för utklädd ut. Är du utomlands på en strand kanske det känns naturligt att bära en panamahatt eller solhatt. Men om du inte klär dig dressat i övrigt och verkligen kan bära upp hatten, som Sean Connery, är det bättre att satsa på keps. Det är den bästa huvudbonaden. Just nu görs det många enfärgade fina baseballkepsar, utan stora logotyper.

Jonatan Loxdal

* * *

Mer mode!

9 snyggaste studentkostymerna du kan köpa – från 1 200 spänn

Mastodontguide – här är årets bästa sneakers för alla plånböcker

De 11 bäst klädda politikerna genom tiderna

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.