Annons
Annons

kanye-2

Filosofi och konsumtionskritik när superstjärnan föreläste på Oxford. Foto (taget vid ett annat tillfälle): Beretta/Sims/REX .

* * *

I veckan fick University of Oxford i England besök av Kanye West. Artisten och producenten höll en föreläsning för föreningen Oxford Guild Association, där han pratade om allt möjligt från högt till lågt – Matrix (”det är en bibel för post-informations-åldern”), Steve Jobs (han borde ha delat med sig av sina idéer) och konst (”Om jag gjorde konst hade mitt mål varit att bli lika bra som Picasso, eller bättre”). Läs en sammanfattning av hela föreläsningen här.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Kanye kom även in på modespåret, och gick hårt åt dyra plagg och modeindustrin .

–  Det är olagligt att inte ha kläder på sig, och förmodligen för kallt. Det betyder att någon prackar på dig en idé om vad du måste göra enligt lagen. Kläder borde vara som mat. Det borde inte finnas 5000 dollar-tröjor. Vet ni vad som borde kosta 5000 dollar? En bil borde kosta 5000 dollar. Och vet ni vem som borde jobba med att ta fram den bilen? Samma personer som tar fram 500 000 dollar-bilar. De duktigaste i världen måste jobba för folket. Och jag är så jävla allvarlig med det här att jag kan stå framför vem som helst och slåss för det. Jag har varit 14 år och medelklass, jag vet hur det är att inte få allt jag vill ha.

Han verkade även vända sig emot hela konsumtionssamhället.

– Vi har köpt konceptet av att vi får lycka genom reklam, reklam för bilar och modevarumärken. Där ingår inte konceptet tid, tid med din familj, tid med dina vänner, den lilla tiden vi har på jorden och vad vi gör med den. Vi har sålt oss för en Gucci-väska eller nånting.

Och ja, Kanye tog även upp Sverige i sin föreläsning.

– I Amerika har folk på sig tröjor för 3000 dollar. På riktigt. Här [i England] och i Stockholm är folk typ ”herregud, det är en 3000 dollars-tröja”.

3000 dollar är 25000 kronor. För att köpa Kanye Wests egna skor, Yeezy 750 Boost, får du betala 3500 kronor.

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs mer!

20 stilmissar alla män borde undvika

Så ser du om din klocka är äkta eller inte

17 köksvaror som bevisar att du är en riktig hipster

 

Annons

Dela (36)
TweetaLaddar