Hoppa till innehåll

Kim Källström: ”U21-killarna hade inte en chans. Vi gamla vann varje gång.”

Joel Linde

Kim Källström började och slutade i landslaget samtidigt som Zlatan Ibrahimovic. I sitt sommarprat berättar han om hur Zlatan bestämde över både laget och förbundet och om hur de unga killarna i laget tenderar att snacka lite väl mycket för hans smak.

Kim Källström har haft en lång och lyckad karriär med spel i storklubbar som Lyon, Arsenal och Spartak Moskva. Han har även spelat 126 landskamper för Sverige, mellan 2001 – 2016. Precis som Zlatan Ibrahimovic.

I Kim Källströms sommarprat som sändes söndagen 24 juli berättar han att det är långt ifrån alla som får göra sin röst hörd i landslaget, och vem det var som egentligen bestämde.

”Ju bättre du är på att spela desto mer har du att säga till om. I landslaget hade vi Zlatan – den kanske bästa svenska fotbollsspelaren genom alla tider. Han bestämde över sig själv, laget, ledarna och förbundet”, berättar han, och fortsätter:

”Han gick först och agerade på sin nivå. Ska jag kasta ett långt inkast måste jag kolla med chefen… Han kan maktens spel. Han är en mästare i omklädningsrummet och på träningarna. Ville jag föreslå en ny hörnvariant så var det honom man frågade. Följer du inte ledaren så fasar du ut dig själv. Det är politiskt självmord att köra solo mot ledaren. Gruppen kommer stöta ut dig tydligt ett frysa ut dig sakta. Men ut, det åker du.”

Läs också: 9 sätt att få speltid i Hamréns landslag – och 5 sätt att bli bänkad 

Källström pratar även om hur de unga spelarna i laget, främst de som var med och vann U21-EM 2015, agerar.

”U21-killarna som bragdartat tog guld i ungdoms-EM var på gott humör och fyllda av folkets kärlek när de kom till EM-samlingen. Mycket skoj med reportrar och tid för annat, men de hade inte en chans på träningarna när vi spelade gamla mot unga. Vi vann varje gång. Hade de slagit oss hade stämningen blivit en annan. Då hade de fått luft under vingarna. Det hela handlar om att kunna fylla på dina argument ute på planen.”

Kim Källström har länge tillhört den äldre generationen, en del av det som kallats ”det gamla Sverige”, och den är påtagligt att generationsskiftet påverkat honom. När Sverige vann den avgörande EM-kvalmatchen mot Danmark agerade de unga spelarna på ett sätt som uppenbarligen gjorde intryck på Kim.

”Mitt omklädningsrum var upplöst. Att gå runt i bara shorts och banka varandras ryggar var förbi. Min tid var en annan. Jag var bland de gamla. Något annat hade tagit befälet. Det viktigaste för mina nya kamrater var att få till en bra selfie, misskreditera Danmark och hylla sig själva. Det heter förändring. Samhället förändras. Fotbollen förändras.”

Du kan höra hela sommarpratet på Sverige radios hemsida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.