Hoppa till innehåll

Kit Harington om ”Game of Thrones”-finalen: ”Slutet är briljant”

Kit Harington och Kit Harington som Jon Snow i Game of Thrones.
Tina Jøhnk Christensen

Sista säsongen av ”Game of Thrones” är äntligen här. För Café berättar Kit Harington om seriens enorma framgång och hur det känns att skiljas från sin karaktär Jon Snow.

Fakta, Kit Harington:

Namn: Christopher Catesby ”Kit” Harington. 
Född: Den 26 december, 1986 i västra London. 
Bakgrund: Tog examen från Royal Central School of Speech & Drama 2008, men debuterade professionellt i pjäsen War Horse på West End. 2011 slog han igenom stort i rollen som Jon Snow i HBO:s Game of Thrones, och har under seriens åtta säsonger gått från att vara en birollsinnehavare till att stå i centrum i takt med att karaktärer med mer utrymme på ett eller annat sätt förgåtts en efter en. Han lånar också ut sin röst till den före detta drakjägaren Eret i Draktränaren-franchisen. 
Aktuell: Med den åttonde och sista säsongen av Game of Thrones, samt som huvudrollsinnehavare i Sam Shepards pjäs True West på West End i London.

Game of Thrones är inne på sin åttonde och sista säsong, och du har tidigare berättat att du grät en skvätt när du läste slutet i manus. Vad har serien betytt för dig?

– Yrkesmässigt går det inte att toppa. Ingenting har betytt mer för mig. Att spela en av huvudrollerna i en av världens mest framgångsrika tv-serier under åtta säsonger har en gigantisk påverkan på ditt liv och din karriär. Allt har dessutom skett under väldigt formande år av mitt liv. Men att det dessutom påverkat mitt liv privat på ett väldigt omfattande vis gör att jag alltid kommer se tillbaka på Game of Thrones med mycket kärlek och uppskattning. Men livet går vidare och jag kommer behöva göra det också, även om det kommer bli svårt att inte sakna att göra serien.

Vad var det i slutet som gjorde att du blev så pass känslosam?

– Bara en helt empatilös och känslokall person hade kunnat läsa slutet utan att börja gråta. Det handlar kanske inte nödvändigtvis om själva innehållet, utan att en så pass stor del av mitt liv går mott sitt slut. Självklart blir man känslosam, eftersom man själv investerat så mycket känslor också. Hade jag inte känt som jag gjorde hade jag blivit orolig för min egen mentala hälsa.

Var slutet som du väntat dig?

– Ärligt talat har jag inte spekulerat i hur det kommer sluta, eller ens hur jag tycker att det ska sluta. Jag har aktivt försökt att inte teoretisera kring det. Men jag tycker att slutet är briljant och helt rätt, mitt förtroende för Daniel (Benioff) och Dan (D.B. Weiss) har aldrig vacklat en enda gång under de här åren. De har sin uppfattning om hur allt bör sluta, och det kändes rätt på alla sätt och vis.

Du har spelat Jon Snow väldigt länge nu – vad har du lärt dig av honom?

– Jag gick länge och tänkte att jag var lik honom, men när vi avslutade inspelningarna och jag fick lite distans kunde jag faktiskt släppa Jon Snow helt. Nu känns det som någonting som tillhör det förflutna – självklart älskar jag Jon Snow, men det är först nu när allt är avslutat som jag kan reflektera över vilket enormt ansvar det var att spela honom. Som skådespelare anammar man en del av sin karaktärs egenskaper, och eftersom Jon är en så pass tyngd och trasig person är det ganska skönt att jag inte behöver bära det där längre.

Gissningsvis har Game of Thrones fört med sig för- och nackdelar för dig. Du låter ändå lite lättad att det är över?

– Jag har ju ingen aning om hur framtiden ser ut, så jag vet inte huruvida nästa projekt jag gör kommer bli lika framgångsrikt eller stort som Game of Thrones. Det är så pass stora skor att fylla, så gissningsvis hamnar det inte på samma nivå. Oavsett så har jag lärt mig att inte gå händelserna i förväg eller försöka förutspå någonting. Jag menar, ingen hade kunnat förutspå framgångarna med Game of Thrones, så jag kommer helt enkelt se vad som händer framöver och påminna mig själv om hur lyckligt lottad jag är.

Emilia Clarke och Kit Harington
Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) och Kit Harington (Jon Snow) på Game of Thrones säsong 8-premiären, april 2019.

Vad tror du är anledningen till den här enorma framgången?

– Det har nog alltid handlat om hela världen som framställs i serien. Den är så rik och fulländad med otroliga karaktärer. Men det handlar nog om tre saker i slutändan: storyn, karaktärerna och själva världen. Seriens design och alla fantasyelement är också någonting som ingen tidigare sett på tv, samtidigt som serien slagit hål på många fördomar om genren. Det gjorde Game of Thrones till en väldigt speciell tv-serie. 

Vilken är din favoritkaraktär i Game of Thrones?

– Wow. Otroligt svårt. Jag tror inte att jag har någon favoritkaraktär eftersom det finns så många fantastiska. Förmodligen Bronn, eftersom han upplevdes som väldigt bortkopplad från allting. Han höll sig på sin kant och ingen klandrade honom för det. Han stred för sig själv och ingen annan, vilket jag älskade. Charles Dances karaktär, Tywin Lannister, är också en av mina favoriter eftersom det alltid fanns en tanke bakom hans handlingar, oavsett hur hemska de var. Samtidig kunde man på ett sätt förstå varför han ansåg att det han gjorde var det rätta.

Game of Thrones åttonde, och sista, säsong har premiär måndag 15 april.

Artikeln publicerades först på King. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.