Köttmästarens 5 geniala knep för att laga den perfekta burgaren

Har du också undrat hur de får hamburgarna så otroligt goda på restaurang? Köttmästaren Johan Jureskog avslöjar hur de gör!

Joel Linde | Foto Joel Linde  |  Publicerad 2016-04-09 09:28  |  Lästid: < 1 minuter

Mästerkrögaren Johan Jureskog äger och driver Rolfs Kök och restaurang AG, som flera gånger utsetts till Sveriges bästa köttkrog. Han var även tidig på trenden med gourmetburgare i Sverige och i TV3-programmet ”Världens bästa burgare” åkte han igenom USA för att vässa sina kunskaper.

Här ger han sina bästa tips för att enkelt laga en riktigt god hamburgare.

Först och främst rekommenderar han en nötfärs med en fetthalt på mellan 20-25%. Om du vill mala egen köttfärs kan du gärna använda 2-3 olika styckningsdetaljer, men det går så klart bra att köpa färdig färs.

1. Linda in färsen

Blanda inte färsen, utan linda in den tight i plastfilm till önskad diameter och låt den stå en timme i kylen. Köper du färdig färs är det viktigt att du lyfter den försiktigt över från paketet till plastfilmen.

2. Skär upp biffarna

Ta ut ur kylen och skär tjocka skivor, salta och peppra på utsidan. Använd inga andra kryddor.

3. Stek i stället för att grilla

Köttjuicerna går ner i stekpannan och blir som en karamell i stället för att det rinner ner i grillen. Stekpannan ska nästan nå maxtemperatur, men du behöver inget ytterligare stekfett. Fettet i burgaren räcker men du kan eventuellt använda lite talg för smaksättning. Jureskog steker sina burgare till en innertemperatur på 42 grader och låter dem sedan vila i fem minuter.

4. En minut i ugnen

Efter vilan tjongar du in burgaren på 200 grader i ugnen i en minut, och då kan gärna ost och andra tillbehör hänga med.

5. Rosta brödet – på ena sidan

Brödet bör endast rostas på insidan så att det förblir mjukt på utsidan. Rosta det alltså inte i ugnen, utan hellre över brödrosten eller i stekpannan. Johan rekommenderar briochebröd.

Välj tillbehör – ät!

Johans egna favoriter till burgaren är bacon och osten Svarta Sara (som även finns på hans nya McDonalds-burgare, Jureskog Signature).

Hoppas det smakar! Kommentera gärna artikeln på Facebook och berätta hur det gick!

LÄS MER: Så smakar McDonalds tre nya gourmetburgare

LÄS MER: Så smakar Max nya vegetariska och veganska burgare

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-31 15:59