Kristofer Hivju är Becks nya sidekick: “Jag ska inte spela Gunvald”

Han har spelat både sympatisk kompis i Turist och hårdför vilde i Game of Thrones. Kristofer Hivju är den svensk-norske skådespelaren som ska fylla luckan efter Gunvald Larsson.

Olle Arnell | Foto: Patrik C Österberg/IBL mfl.  |  Publicerad 2016-02-04 11:48  |  Lästid: 3 minuter
kristofer hivju nya gunvald

När Ruben Östlunds familjedrama Turist hyllades stort och brett (Filmen vann 31 av de 34 priser filmen var nominerad till) hösten 2014 var det just Ruben och huvudrollsinnehavaren Johannes Kuhnke som fick det mesta av rampljuset. Men lite i skymundan gjorde Kristofer Hivju en bra skådespelarinsats som kompisen Mats. Det var en av många biroller han haft fram till dess.

still-of-johannes-kuhnke-and-kristofer-hivju-in-turist-(2014)-large-picture
Kristofer Hivju och Johannes Kuhnke chillar med en öl i Turist.

Kristofer Hivju föddes i Oslo 1978. Han har examen från den Ryska teaterakademin GITIS i Århus. Hans föräldrar, (svenska) Liselotte Holmene och Erik Hivju var båda skådespelare – far och son spelade tillsammans för första gången i kortfilmen Flax, en film som pappa Erik dessutom skrev manus till. Erik Hivju har gjort en lång rad filmer där den mest kända är Max Manus (2008) som handlar om en man som saboterar för tyskarna under andra världskriget.

Sonen Kristofer gick i pappas fotspår och har fram till idag, förutom Turist, medverkat i bland annat TV-serien Lilyhammer och 18 episoder av Game of Thrones i rollen som Tormund Giantsbane, i huvudsak i säsong fyra och fem.

– Om du tar tre Kristofer Hivjur och placerar dem i ett rum med en back mjöd och tre svärd - då har du Tormund, har han tidigare sagt om rollen.

tormund
Kristofer Hivju som Tormund Giantsbane i Game of Thrones.

När Gunvald Larsson dog i Beck-filmen som hade premiär på nyårsdagen var det många som kände att en stor del av attraktionskraften i den svenska långköraren försvann. Gunvalds sorti ur Beck-serien skedde lugnt och stilla i en sjukhussäng och det verkar vara någonstans i den tonen Steinar Hovland tar vid.

– I ”Game of thrones” är det shakespeariansk spelstil. Det är big, life, death, kill! Här får jag spela på finare strängar. Det känns som att jag går från att spela kontrabas till violin, har Hivju sagt till Aftonbladet.

Det är tydligt att han inte har några föreställningar att rakt av ersätta Gunvald. Tvärtom hyser han stor respekt för sin skådespelarkollega Persbrandt.

– Jag är ju en stor beundrare av Persbrandt. Han är en väldigt bra skådespelare som verkligen har skapat en ikonisk rollfigur. Men jag ska inte göra en ny Gunvald utan en helt annan typ av roll, säger han.

Läs även: Ruben Östlund i stor intervju om succéåret och skilsmässan

11220816_481633058661323_3057930111368983122_n
Martin Becks nya kollega ska stå på egna ben i nya Beck som har premiär den 6 februari.

Det råder ingen tvekan om att det är en helt ny karaktär vi får se i Beck-filmen Steinar som har premiär den 6:e februari. Hivju själv erbjöd sig att tala svenska i serien, då hans mamma är svensk, men Beck-teamet föredrog en helnorsk karaktär, kanske ett av sätten att hålla karaktärerna åtskilda.

Men det finns stunder då även Steinar tröttnar på sina förhörsobjekt. Och då ryter han (nåja) ifrån.

– Sätt i gång och snacka nu, annars blir det inga fler bullar, är Steinars replik i ett förhör i ur den kommande Beck-filmen, medan han viftar med en kant från en kanelbulle.

Så där lagom norskt hotfullt.

Beck – Steinar har premiär den 6:e februari hos Cmore.

STOCKHOLM, SWEDEN 2015-01-26 Guldbaggegalan 2015, Svenska Filmgalan 2015. Svenska Filminstitutet (SFI) prisgala. Prisutdelning av Guldbaggar p Cirkus i Stockholm. Pictures: B‰sta manliga biroll gick norrmannen Kristofer Hivju fˆr rollen som Mats i Turist. Kristofer Hivju ‰r med i TV-serien "Game of Thrones" Mottog sitt pris av sina tv dˆttrar p scenen. Filmen fick flest guldbaggar pris fˆr B‰sta foto, B‰sta film, B‰sta klipp, B‰sta manliga biroll. Totallt fick "Turist" 6 guldbaggar. Photo & Copyright: Patrik C ÷sterberg/IBL Glˆm ej fullst‰ndig byline! IBL

Kristofer Hivju fick pris som bästa manliga biroll som Mats i Filmen Turist.

Mer läsning!

11 gånger Gunvald Larsson gjorde det värt att se på Beck

Game of Thrones med svenska skådisar – så skulle det se ut >

Ruben Östlund i stor intervju om succéåret och skilsmässan

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-29 23:00