Hoppa till innehåll

Läkare varnar för populära frisyren – gör dig tunnhårig

Tobias Skagerström

Den trendiga hårknuten, ”man bun”, stramar åt håret i en tofs på huvudet och frisyren har spridit sig bland män. Men nu varnar läkare i en ny studie att trenden kan göra så att man tappar håret. * * * Frisyren har spridit sig bland män och bland annat Jared Leto och Jake Gyllenhall har setts … Continued

Den trendiga hårknuten, ”man bun”, stramar åt håret i en tofs på huvudet och frisyren har spridit sig bland män. Men nu varnar läkare i en ny studie att trenden kan göra så att man tappar håret.

* * *

Frisyren har spridit sig bland män och bland annat Jared Leto och Jake Gyllenhall har setts i den nya trenden. Men nu skriver den amerikanska sajten Science Mic att hårknuten kan orsaka håravfall eller sjukdomen ”traction alopecia”, vilket drar tillbaka hårfästet och ger kala fläckar ovanför pannan och vid tinningarna.

– Det är väldigt vanligt. Jag ser det förmodligen en eller två gånger i veckan, säger hudläkaren Sabra Sullivan till Science Mic.

Enligt Sullivan blir sjukdomen vanligare bland män och hon rekommenderar att man inte ska dra åt håret så hårt. Svenska tidningen Metro har pratat med Lars Norlen, docent vid Karolinska institutet och ansvarig för hårmottagningen vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, som känner igen symptomen och ser det med jämna mellanrum.

Om du har håret länge i en stram tofs och börjar märka att det blir kalt i hårbotten på de ställen där frisyren drar så finns enligt Lars Norlen bara en sak att göra.

– Sluta med frisyren, annars kommer det bara bli kalare och kalare och då är det i princip kört. Man får inte tillbaka sitt hår som det var innan, det är helt säkert, säger han till Metro.

Tobias Skagerström

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.