Hoppa till innehåll

Här är superlyxiga Göteborgs Rapé Kardus 2019 – så får du tag i ett av 1 000 exemplar

Göteborgs Rape Kardus Winter 2019.
Joakim Almén

I årets upplaga av det exklusiva snuset Kardus byts favoriten General ut mot en annan favorit – Rapé. Bakom framtagandet av Kardussmaken – som i år har gastronomitema – står stjärnkocken Stefan Karlsson som utlovar en kraftig tobakssmak i kombination med viss fruktighet och höstiga svenska smaker.

Höst- och vintertid innebär att Swedish Match traditionsenligt släpper sitt mest påkostade snus, Kardus. Tidigare år har det handlat om General Kardus, där föregående års smaksamarbeten bland annat inbegriper ginsmak signerad prisbelönta, svenska, Hernö gin och förra årets smak i samarbete med kocken Karl Ljung.

Nytt för i år är att trotjänaren General byts ut mot en annan Swedish Match-favorit, 100-årsjubilerande Göteborgs Rapé – den största förändringen med Kardus hittills.

Precis som tidigare år handlar det om en extremt limiterad upplaga om 1 000 exemplar (en nyhet för 2019 är att 300 extra exemplar släpps i Norge) för det finaste du kan köpa i snusväg. Den lyxiga snusburken kostar också därefter med en prislapp på 999 kr.

Samarbetspartner för Göteborgs Rapé Kardus 2019 är krögaren Stefan Karlsson, som bland annat driver Michelinkrogen SK Mat & Människor i Göteborg. Och smaktemat för året är gastronomi.

– Jag har tillsammans med Swedish Match Master blender Lars Öberg tagit fram smaksättningen för Göteborgs Rapé Kardus och komponerat de smaker vi har så att de gifter sig med den tobaksblandning Lars har valt ut, säger Stefan Karlsson till Café.

Stjärnkrögaren Stefan Karlsson med en burk Göteborgs Rapé Kardus Winter 2019.
Stjärnkrögaren Stefan Karlsson har varit med och tagit fram smaken i årets Kardus.

Tobaksblandningen är unikt sammansatt för Göteborgs Rapé Kardus Winter 2019 och består av tobak från Argentina, Sydafrika och Indien. Den argentinska tobaken är soltorkad och kommer från Los Altos de la Cocha Valle, ett höglänt område nära Anderna. Den sydafrikanska tobaken är lufttorkad och har odlats i Kapprovinsen och har en arom av torkad frukt. Den indiska tobaken kommer från delstaten Andhra Pradesh i östra Indien och har en tydlig arom av torkade, söta frukter.

Berätta om framtagandet av smaken.

– Till att börja med valde vi att årets Kardus för första gången ska representeras av Göteborgs Rapé, så en given utgångspunkt var att den karaktäristiska smak som finns i Göteborgs Rapé skulle vara basen. Det är den i och med att lavendel återfinns i produkten. Det gastronomiska temat är komplementet, och där har vi följt säsong och dels använt typiskt höstlika smaker liksom de vi tror går väl ihop med lavendel. Tobaksblandningen har Lars gjort ett utmärkt jobb med att välja ut, och jag skulle säga att det är en kraftig tobakssmak i produkten. 

Beskriv smaken av Göteborgs Rapé Kardus.

– Tobakssmaken är mellanmörk och har en kraftfull karaktär. I smaken känner du också av barrskog, örter, lavendel och torkad frukt. Det är en utmärkt smakkombination av tobak, viss fruktighet och höstiga svenska smaker.

I pressmeddelandet säger du att gastronomins värld har en del gemensamt med snusindustrin. Vilka är likheterna?

– Jag skulle säga smak och råvara. Båda våra professioner arbetar hela tiden med att välja ut bra råvaror, det är ett hantverk i sig. Vi arbetar också hela tiden med smakutveckling och att skapa attraktiva kombinationer, och jag har noterat att Swedish Match är väldigt aktiva med att experimentera med nya smaker i sitt sortiment, det kände jag absolut igen mig i.  

Vad har du överfört från din kockprofession till rollen som snussmakssättare?

– Jag tror och hoppas att jag har bidragit dels med en säsongsbetonad smaksättning, något som inte alls är ovanligt i krogvärlden. Dels hoppas jag att jag med min erfarenhet, inte minst som trogen Göteborgs Rapé-snusare, också varit ett bra bollplank och inspiratör. 

Till sist: vilket är ditt favoritsnus?

– Den var enkel, Göteborgs Rapé!

Göteborgs Rapé Kardus Winter 2019 kommer att finnas till försäljning från och med fredag 25 oktober i Swedish Match egna snusbutiker i Stockholm, Göteborg, Lund, Strömstad och Åre samt på www.swedishmatch.se. Årets förpackning är ett manuellt tillverkat kärl från Orrefors.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.