Mahershala Ali: ”Den här säsongen av True Detective har en strimma av ljus, till och med hopp”

Mahershala Ali i True Detective.

Efter den andra säsongens besvikelse är ”True Detective” tillbaka från graven. Hollywoods nya storstjärna, Mahershala Ali, berättar om varför seriens avslutning är det bästa han har läst.

Tina Jøhnk Christensen  |  Publicerad 2019-01-11 16:56  |  Lästid: 3 minuter

Om din puls stannade i viloläge av nyheten om en tredje säsong av True Detective är du förlåten. Den andra upplagan av kriminaldramat möttes av minst sagt ljummen kritik, och sorterades snabbt in som ett misslyckande även av HBO:s högsta höns.

Förhandssnacket om den tredje säsongen har dock snabbt nått febriga nivåer, mycket beroende på en enda anledning: Mahershala Ali. Den 44-årige skådespelaren är den typen av namn som numera fungerar som en överdimensionerad kvalitetsstämpel i gyllene bläck: efter att tidigare ha synts i bland annat House of Cards och Hunger Games kröntes Mahershala Alis status som Hollywoods nya kung med rollen som Juan i Moonlight, där han också plockade hem en Oscar.

I den nya upplagan av True Detective spelar Ali huvudrollen Wayne Hayes – en kriminalare från norra Arkansas som inte kan komma över det olösta fall där två barn försvunnit. Den nya säsongen utspelar sig i Ozark-området i det mellersta USA som så gärna refereras till som Amerikas hjärta. Tillsammans med seriens karakteristiskt hopknycklade ölburk till tidslinje utlovas en tredje säsong som till och med spås toppa genombrottssäsongen.

Mahershala Ali spelar huvudrollen som detektiv Wayne Hayes i nya säsongen av True Detective.
Mahershala Ali spelar huvudrollen som detektiv Wayne Hayes i nya säsongen av True Detective.

Café träffar Mahershala Ali i Los Angeles för att ta reda på varför han blev besatt av att få huvudrollen i True Detectives nya säsong.

Du var från början aktuell för en helt annan roll i serien. Hur övertalade du Nic Pizzolatto att du var rätt man att spela Wayne Hays?

– Jag hade skickat Nic några bilder på min farfar som arbetade som polis i Kalifornien på 60- och 70-talet. Jag antar att jag på något sätt ville bevisa för Nic hur starkt jag kände för manuset och hur jag trodde att historien skulle växa om karaktären var afroamerikan – Nic gick verkligen igång på idén. Jag plockade mycket från min farfar när jag mejslade fram karaktären och jag kan samtidigt se mycket av min farfar i Wayne.

Vad var det du gillade med manuset?

– Jag letade efter något som var bra. Den typen av bra manus dyker inte upp så ofta, och när de gör det så vet alla om det: alla pratade om Moonlight innan jag ens hade läst manuset. Efter att Nic hade haft en sådan enastående framgång med den första säsongen, och den andra säsongen fick sig en smäll av kritikerna, så var jag ivrig att få kliva i skorna på en av poliserna. Jag kände mig väldigt tillfredsställd mot slutet av inspelningen eftersom jag vet hur det slutar och hur allt knyts ihop. Det fanns ingen chans att jag inte skulle försöka göra det här.

Vad var det som lockade dig med rollen?

– Jag har alltid velat spela detektiv. Att porträttera en person som långsamt och metodiskt arbetar för att lösa ett mysterium har alltid varit en dröm för mig. Första säsongen av True Detective golvade mig verkligen. Jag kände direkt att jag ville vara en del av serien, om det skulle bli en fortsättning. Det kanske låter som en klyscha, men det är faktiskt en dröm som går i uppfyllelse att jag fått göra den här rollen.

Berätta om inspelningen. Du har beskrivit den som väldigt krävande.

– Det är en väldigt krävande roll, i synnerhet hoppen mellan olika åldrar och tidsepoker – från 1980 till 1990 till 2015 – inte sällan under samma inspelningsdag. Det kräver en närvaro av dig som skådespelare som verkligen tar på krafterna. Även dagarna var långa och utmattande. På kvällen efter en 18-timmars arbetsdag var det bara att sätta sig och plugga in fem sidor text inför nästa inspelningsdag, så det fanns väldigt lite tid för återhämtning.

Louisianas omgivningar spelade en viktig roll i första säsongen av True Detective. Hur stor roll spelar miljöerna i den tredje säsongen?

– Ozark-området bidrar verkligen till känslan av att man letar efter en nål i en höstack. Du känner verkligen av bergens närvaro och hur stort och vidsträckt och komplicerad området är. Allt känns litet i jämförelse, inte minst huvudrollsinnehavarna och deras jakt på en lösning på mysteriet.

Du har beskrivit det sista avsnittet som ”den bästa serieavslutningen som du någonsin läst.” Utan att spoila alltför mycket, hur skiljer sig den här säsongen från tidigare?

– Tidselementet spelar en viktig roll i tredje säsongen. Jag tycker också att den här säsongen har en strimma av ljus, till och med hopp, som de andra två säsongerna saknar.

Tredje säsongen av True Detective har premiär på HBO Nordic 14 januari.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 22:03