Marcus Berggren: ”Jag ångrar att jag bokade limousine till ett gig som ingen kom på”

Marcus Berggren får för andra året i rad chansen att förolämpa Sveriges artistelit i helgen P3 Guld-gala. För Café berättar han om att vakna upp i ett pannrum, att skälla ut en blind publikmedlem och varför han hatar skor.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2019-01-16 14:37  |  Lästid: 3 minuter

Marcus Berggren har gjort sig känd som en av Sveriges vassaste unga komiker både i skrift och tal: Texten ”Nej Out West” som sågade WOW-festivalen blev viral för ett par år sedan, han har podcasten ”Tombola Podcast” tillsammans med Carl Stanley och dyker titt som tätt upp både i tv-program som Parlamentet och Släng dig i brunnen – och i SR:s Morgonpasset där han är fast medlem.

Förra året gjorde göteborgskomikern succé när han roastade Sveriges artistelit, och mycket tyder på att artister med smala solglasögon riskerar att få sina fiskar varma även detta år när Berggren tar över som programledare tillsammans med Tina Mehrafzoon. Café tog tempen på den långhårige humoristen innan galan som drar igång på lördag den 19 januari.

Hur är din familjemiddag?
– Mamma lagar sin famösa ”mysteriegryta” som inget vet vad den innehåller. Till det: Loka Crush. Svårdrucken. Alla drar samma kryddade anekdoter som förra gången och vi skrattar så att tårarna rinner ner i maten vilket är bra för den behöver saltas mer. När byäldste gått hem åker ”bibben” fram och we get the motherfucking party started!

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?
– Inte mycket är jag rädd. Jag känner mig mig likadan som när jag var 12.

Vems råd följer du slaviskt?
– Min flickväns. Hon är mina drömmars consigliere.

Vilken produkt skulle höja din livskvalitet?
– Jag är en enkel man. Allt jag vill ha är en större lägenhet så att jag få plats med trumset, flygel och många barn till mitt family band.

Vilket är ditt favoritgift?
– Snus, stand-up, vin. Repetera.

Vad gör du när du får kritik?
– Jag hyr in grekiska gråterskor, sneglar på Västerbron, blockar alla på sociala medier som inte älskar mig gränslöst, tittar på den där nio timmar långa Vietnam-dokumentären, snusar även i underläppen och sedan släpper jag det.

Vilken svensk person önskar du att vi fick se mer av?
– Dawit Isaak!!! Och Henrik Nyblom. Hans humorhjärna är från en annan galax. Ina Lundström också! Kirsty Armstrong! Oj, nu blev det så många men det finns massor.

Vad är mest fel i världen just nu?
– Att för få röker pipa.

Vilka är dina favoritskor?
– Har ett par såna badtofflor från Intersport som jag älskar. Jag hatar verkligen att ha skor och tycker att alla skor är fula.

Skryt om en framgång!
– Jag gjorde en kortfilm med Peter Wahlbeck som inköpschefen på SVT kallade för “den bästa och sämsta filmen” han sett. Det är exakt så jag vill vara: det bästa och sämsta.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?
– Det kan jag ju inte berätta i en mail-intervju! Men det har varit nära.

Erkänn en motgång!
– Jag bombade min Parlamentet-audition.

Vilken är den senaste låt du repeatade ihjäl?
– Kanye West – Ghost Town.

Vilket är det konstigaste stället du vaknat upp på?
– En gång vaknade jag upp i ett pannrum på ett torp långt inne i dom småländska skogarna. Det var bara jag där. Jag gick hela förmiddagen innan jag fick mottagning och kunde lösa en taxi som kostade mig alla pengar i hela världen.

Vilket är ditt livs största misstag?
– Jag vet inte, men en grej jag ångrar är att jag bokade limousine till ett gig som ingen kom på, det var skitpinsamt. Jag tänkte att det skulle vara kö när jag anlände och bad chauffören köra några varv runt kvarteret men det var verkligen bara jag där. Jag var med i en sekt ett tag också, det var dyrt.

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över?
– Att jag är som ett spädbarn som antingen sover eller skriker.

Vem skulle du vilja be om ursäkt till, och varför?
– Kvinnan som satt längst fram på Norra Brunn som jag skällde ut för att hon inte tittade på mig. Hon var tydligen blind. Och till alla mina riktiga kompisar för att jag aldrig träffar er utan bara är i typ Örebro hela tiden och “förverkligar mig själv”. Jag älskar er ändå.

Marcus Berggren är aktuell som programledare på P3 Guld som sänds i P3, Svt1 och Svt Play på lördag den 19 januari. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-01-16 14:55