EP-aktuella Marcus Berggren: ”Humorn räddade mig från rocken – nu vill jag inte bli räddad längre”

Komikern och musikern Marcus Berggren

Komikern Marcus Berggren ska bli musikern Marcus Berggren. Den 30 mars släpper han sin debut-EP ”Hökens Gata Hustler”. För Café berättar han om varför det tagit sex år att släppa låtarna, varför det vore trist om hans kommande barn blir ”en sån influencer-moderat” och att förlora med stil.

Joakim Almén | Foto: Alexander Söderling  |  Publicerad 2021-03-29 12:14  |  Lästid: 4 minuter

Hej Marcus Berggren! Du släpper din debut-EP Hökens Gata Hustler på tisdag 30 mars. Vilken musikig musikfråga ser du mest fram mot att svara på nu?

– Var det inte du som skrev protestlåten Stoppa Leif när sossarna försökte lägga ner kommunala musikskolan i Kungälv 2003? Den var jävligt catchy!

Perfekt, då får du svara på den nu.

– Jo, det var jag! Och tack. Musikskolan finns kvar. 

Du är en av Sveriges mest hyllade komiker de senaste åren. Är du orolig för att folk ska tro att du är oseriös med musiken?

– Nej, egentligen inte. Det hade varit värre om dom trodde att min stand-up var seriös, då hade jag la suttit i finkan nu. Musiken är råseriös för musik som inte är det går ju inte att lyssna på, men jag har en väldigt opretto inställning till folks reaktioner på den. Man kan ju inte styra folks tankar. Man är ju ingen jediriddare bara en simpel folkölspoet. 

Blir det musik- och folkölsfokus framöver, eller tänker du att du ska kombinera musiken (och folkölen) med stand-up?

– Min dröm är att allt ska smälta ihop till en enda lång kabaré från helvetet där jag drar mina fulaste skämt och finaste låtar och tvärtom. Och så dricker vi folköl. Det är så tröttsamt att man bara får vara en sak… till och med en pinne man hittar i skogen är fler saker, typ brun och smutsig. 

Folköl och dunkadunka: den 31 mars släpper Berggren sin egen folköl ”Goda vänners lager” på Oceanbryggeriets gårdsförsäljning.

”Jag tycker att musik ska låta lite skit. Allt annat är sellout.”

Hökens Gata Hustler, Tjack & CS och Nordre älv är tre av titlarna på din EP. Vad handlar dina texter om? 

– Alla låtar på den här EP:n är skrivna när jag var 25 och kände mig jävligt misslyckad. Dom bästa raderna fick jag av ett fyllo på en servett på Söderkällarn i Stockholm. Det var en mörk tid där det enda ljuset var från den trasiga stroben på Rave the garage, ett jävligt sunkigt rejv för folk med påklistrade alvöron och slängkappa. Jag var där varje helg tills dom tände i taket och tänkte ”hoppas detta kan bli en bra skiva iallafall”. Det blev en EP. 

Finns det en röd tråd här?

– Att förlora med stil? Eller kanske: ”att försöka se ut som att man förlorar med stil fastän det nog var smärtsamt att se på för alla runt en”. Jag vet inte. Skriv att det är ett rymdepos inspelat i Skövde! För det är det. 

Jämförelserna med Jonas Lundqvist, Hästpojken och tidiga Håkan Hellström känns oundvikliga. Kan man också ana en del Olle Ljungström bland all Göteborg?

– Olle känns som nåt slags spirit animal, han var konstig på rätt sätt och jävligt bra stil, även om musiken lät rätt skit ibland men det gör fan min också. Jag tycker att musik ska låta lite skit. Allt annat är sellout. 

Förlåt för referensonanin – viktigast är såklart vad DU tycker att det låter som?

– Den första jag någonsin spelade upp en av låtarna för sa att det lät som Niclas Wahlgrens soloskiva från 2004. Nån annan har sagt Thåström. Sanningen ligger väl någonstans mittemellan. 

”Jag hoppas att mitt först barn, som kommer i juli, inte blir en sån influencer-moderat. Jag kommer älska hen ändå men svårt blir det.”

Du släpper din debut-EP på eget bolag. Varför eget bolag?

– Ska jag vara helt ärlig tror jag att det är för att jag hatar möten och har telefonskräck. Vi hade massa möten indiebolag och det var väl ingen fel på dom men det blir så mycket snack och så lite rockande. Så jag och Mattias Tell som proddat låtarna bestämde oss för att starta Kode Records och göra allting själva. Det är gött att ta kontroll över produktionsmedlen! Och majorbolagen gör ju bara musik för barn och hundar. 

Om jag förstått det rätt spelade du in de här låtarna redan 2015. Varför har det tagit sex år att släppa låtarna?

– För jag skulle testa stand-up och det tog sex år. Humorn räddade mig från rocken kan man säga. Men nu vill jag inte bli räddad längre. 

Det känns som att du är kompis med typ alla på skivbolaget Welfare Sounds i Göteborg som bland annat har ett av Sveriges bästa rockband, Terra. Varför släpper du inte med dom?

– Jag skulle det men det slutade med att jag fick en tjocktröja och en revisor av dom och det var nog fan det jag behövde egentligen. 

På tal om Terra, visst har du varit gitarrist där?

– Jag gjorde ett fanzine och en musikvideo åt dom back in the day och sedan hoppade deras gitarrist av och då såg jag min chans. Jag kan vara rätt övertygande på fyllan så tillslut gick Karl Sundström med på det. Men när jag vaknade upp dagen efter bakfull och mådde som Freddie Wadling var mitt självförtroende inte stort nog för att spela sologitarr i stans bästa band så jag ringde och sa upp mig. Men det var den bästa natten i mitt liv. 

När jag säger att ljudbilden låter reverbdränkt är det en komplimang. Vilket är världens bästa reverbdränkta album genom tiderna?

– Glasvegas första är väl ändå en riktigt banger?! Jag har inte stenkoll på vad effekterna heter men Galgberget av Pascal… är det mer tremolo? Skitsamma! Gåskuk varje gång!

… och vilken är världens snyggaste gitarreffekt?

– Jag brukar lägga ett papper under strängarna på min akustiska gitarr. Inget låter bättre än det. Men det finns en pedal som heter Fuzz Factory från Chase Bliss och Zvexx som har den sjukaste dödsdisten known to man som jag skulle vilja ha som ett hemligt vapen. Men den är svindyr så det får bli papperet. 

Vilka är Sveriges fem bästa indieband genom tiderna?

– Bob Hund, Humörsvängningar, Broder Daniel, Makthaverskan och The Slaves (andra skivan). 

Bob Hund i en gränd i Gamla stan.
Foto: Erik Sedin

Till sist: vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att få vara i en källare där det luktar torkat näsblod och titta på nåt rötet band och titta runt i publiken och tänka “där är ju han från Fibes Oh Fibes”. Och så några starkpangare på det. Och att mitt först barn, som kommer i juli, inte blir sån influencer-moderat. Jag kommer älska hen ändå men svårt blir det.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-03-30 09:10