Annons

Saknar du också Michael Nyqvist? Här är 8 filmer alla borde se med honom

Efter snart ett halvår är det fortfarande svårt att greppa att Michael Nyqvist gått bort. Café listar 8 måste-se-filmer för alla som inte vill ta farväl av vår folkkära skådespelarkung.

Marlon Appelgren
Saknar du också Michael Nyqvist? Här är 8 filmer alla borde se med honom

Nu har det snart gått ett halvår sedan en av Sveriges mest uppskattade skådespelare gick bort alldeles för tidigt. Även om vi alla hade önskat att få se fler filmer med Michael Nyqvist i framtiden kan vi inte göra så mycket annat än att blicka tillbaka på alla guldkorn i hans filmografi, och det är många. Café listar 8 filmer som alla borde se med Michael Nyqvist.

1. Tillsammans, 2000

Tillsammans är Lukas Moodyssons dramakomedi två år efter succéfilmen Fucking Åmål. Filmen handlar om Elisabeth som efter att ha blivit misshandlad av sin alkoholiserade man (Michael Nyqvist) bestämmer sig för att ta sina barn och flytta ifrån honom till hennes bror som bor i ett minst sagt speciellt bostadskollektiv.

2. Så som i himmelen, 2004

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Efter en plötslig hjärtinfarkt väljer den framgångsrika dirigenten Daniel Daréus att på en gång avsluta sin karriär för att ensam återvända till sin gamla hemby i Norrland. Efter att han besökt en kyrkokör blir ingenting som förut och han får både vänner och fiender, och framför allt så hittar han kärleken.

3. Män som hatar kvinnor, 2009 

Och så förstås – filmatiseringen av Stieg Larssons Millenium-trilogi som blivit så självklar för svensk film att den inte längre behöver någon beskrivning. Nyqvist spelar journalisten Mikael Blomkvist som med datahackern Lisbeth Salander börjar undersöka en flickas märkliga försvinnande, och plötsligt snubblar de över en mörkare historia än de kunnat föreställa sig.

 4. Underbara älskade, 2006


I Underbara älskade spelar Michael Nyqvist pappan som förlorar sin fru och dotter i en bilolycka. Då han själv och sonen lyckades överleva den minst sagt traumatiska händelsen tvingas båda försöka med att fortsätta leva livet trots den oerhörda sorgen.

5. Colonia, 2015

En ung kvinna letar desperat efter sin bortrövade pojkvän och hamnar mitt i en bosättning i Chile vid namn Colonia Dignidad. Där finns en sekt som ingen tidigare har lyckats rymma ifrån och som styrs av sektledaren Paul Schäfer (Michael Nyqvist). Det var en rollinsats som Nyqvist själv har beskrivit som svår att ta sig ur rent psykiskt då han försökte spela en så hemsk människa som möjligt.

6. John Wick, 2014

John Wick är en före detta hitman som tar sig tillbaka till den undre världen för att hämnas på det ryska gangstergänget som en gång tog allt ifrån honom. I den här filmen spelar Michael Nyqvist den hänsynslösa maffiabossen Viggo Tarasov.

7. Hem ljuva hem, 2001

Michael Nyqvist spelar den våldsamma pappan och maken som har svårt att kontrollera sin mörka sida. Sonen och mamman i familjen blir till slut så hårt slagna att de bestämmer sig för att göra något väldigt drastiskt åt det. Något som senare sätter dem i en knepig och speciell situation.

8. Den allvarsamma leken, 2016

Nytolkningen av Hjalmars Söderbergs gamla kärleksnovell. Filmen handlar om journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stilles förbjudna kärlek i Stockholm i början av 1900-talet. Här får vi återigen se Nyqvist spela rollen som journalist.

Annons

Dela (52)
Tweeta

Annons


Laddar