Moneybrother om #ihave och sexdomen: “Man föds inte perfekt”

Så mycket bättre-aktuelle Anders "Moneybrother" Wendin berättar om nakenchocken i Så mycket bättre, hashtagen ihave och sexuellt ofredande-domen.

Sofia Börjesson | TV4  |  Publicerad 2017-10-20 17:12  |  Lästid: 3 minuter

Årets säsong av Så mycket bättre är igång – där Anders Wendin är en av deltagarna. Café passade på att ställa frågor om såväl programmet som den nyligen uppkomna hashtagen ihave.

Vad kommer du vara mest stolt över när alla avsnitten har sänts?

– Mitt mål är “leave nothing but my footprints and a good impression” som man säger i England. Jag är stolt över att de andra artisterna verkar tycka om mig. Och så är jag väldigt nöjd med mina tolkningar. Jag tycker att jag lyckades på ett konstnärligt plan, med alla utom en, att göra låtarna till mina egna.

Vilken låt lyckades du inte med?

– Det kommer ni att märka.

Har du som konstnär varit rädd att det ska anses vara lite lökigt att delta i Så mycket bättre?

– Nej, det handlar liksom om liveframträdanden med ett band, och det är ju det jag gör. Det är min konst. Så nej, jag har inte haft något problem med det. Jag tycker att det är ett bra program!

Kommer du att behöva skämmas för något efter programmet?

– Det finns några grejer som jag bävar inför. Speciellt en grej. Jag är ensamstående med en fyraåring så jag lagar mat typ jämt, och det finns ett matinslag som inte går som jag har tänkt mig och det tar lite på min stolthet som familjefar. Det är segt. Högmod går före fall brukar det heta, och det syns verkligen i det avsnittet.

Det låter milt om det är det enda som du kommer att behöva skämmas för.

– Ja. Men tydligen ska jag vara naken i ett avsnitt också, det såg jag i en trailer nyss. Och det hade jag ingen aning om.

Naken?

– Ja, vi skulle surfa och jag hade inga bra kallingar att ha under våtdräkten. Så när vi var på beachen kutade jag fucking 400 meter för att byta om och gömde mig bakom en vass, men tydligen har de någon jävla sportzoom på kamerorna och lyckades ändå fånga min röv. Så jävla sjukt! Och de har till och med tagit med det i trailern!

Kul av TV4! Är det god ekonomisk vinning att vara med i Så mycket bättre? Med andra ord: Hur pank var du när du tackade ja till Så mycket bättre?

– Alltså, det är ju alltid någon varje år som drar in värsta turnén efter programmet och så där. Lyckas man bli den personen så kan det gå hur bra som helst. Det finns ju artister som i princip inte var någonting när de klev in i det där huset och efteråt har de lyckats bli en av Sveriges största artister i något år. Så det är ju en bra spotlight förstås.

Var det en av anledningarna till att du tackade ja?

–Ja, det var det. Fan, jag har ju varit pappaledig i fyra år känns det som. Men handen på hjärtat så är det här bland det roligaste jag någonsin gjort. Det var helt jävla sinnessjuk magiskt. De väcker dig typ vid 8 och sedan är det bara full on surprises, positiva människor, god mat och gratis öl till kvart över två på natten.

Söps det mycket?

– Jag, Sabina och Carro satt uppe varje kväll och tog några öl efter att de andra hade gått och lagt sig. Vi var det gänget som höll ut längst. Men jag var aldrig så berusad att någon var tvungen att bära hem mig.

Det har ju skapats en hashtag, Metoo, och nu även Ihave... Du har ju blivit dömd för sexuellt ofredande – är det något du har tänkt mycket på nu när folk pratar om de här ämnena?

– Som sagt, jag har ju en dom som är sju år gammal så jag har reflekterat över de här frågorna i flera år. Jag tror att det är viktigt att människor får se hur vanligt det här är – varenda kvinna har ju liksom varit med om det. Och det handlar om attityder och könsroller som sätter sig redan på dagis. Det är ett gigantiskt jobb som måste göras.

Musse Hasselvall är en av dem som har gått ut med hashtagen Ihave. Har du? Begått övertramp alltså?

– Ja, det har jag. Precis som alla killar. Man föds inte perfekt. Man får jobba på sig själv och sin attityd liksom. Och mitt mål är att när jag dör ska jag ha gjort mer positivt än negativt i relation till andra människor. Jag har ju förstås reflekterat jättemycket kring de här frågorna, och det har varit hemskt.

– Men det känns ju lite som att det kan vara en revolution på gång nu. Folk vägrar fortsätta vara tysta, och jag stödjer det. Det är bara positivt liksom. Feminismen har ju testat alla andra vägar. Man har frågat, skrivit, kämpat, pratat... Och någon gång måste man bara sätta ner foten. Och då stryker säkert lite oskyldigt folk med i processen, som nu när folk börjar peka ut varandra på nätet och så där men vad fan ska man göra. Alla andra vägar är ju testade.

Uno Svenningsson är först ut som värd i årets Så mycket bättre, här får du veta vad han tycker har varit under ytan 2017.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 22:42