Hoppa till innehåll

GW om livet i karantän och Kjell Bergqvist insats i ”Bäckström”: ”Inte min typ av Bäckström”

Jonas Fiskáare

Professorn berättar om monsterersättningen och vad han egentligen tycker om Kjell Bergqvist tolkning av den egna romanfiguren Evert Bäckström.

Sedan i mars har Leif GW Persson suttit i självvald karantän. Fast det är inget som gått obemärkt förbi då han i vanlig ordningen varit ett återkommande inslag i TV4:s sändningar för att uttalade sig om de mest aktuella och omdiskuterade brottsfallen. Enda skillnaden är att han medverkat på distans från sitt eget hem, i sällskap av ”en inplastad fotograf och massor av handsprit” som han själv beskriver det. Utöver den lilla ljusglimt som tv-framträdandena frambringar, målar han upp en tämligen dyster tillvaro när Café ringer upp honom i samband med lanseringen av hans nya mousserande vin.

Foto: Fredrik Etoall

– Botten är nådd tycker jag. Det är så jävla tråkigt att inte få träffa folk. Jag gillar ju mina barnbarn och vill umgås med dem. Men hur gör man det med en person som är yngre än tio år om man måste hålla två meters avstånd?

Så vad jag gör du på dagarna?

– Jag sitter mest hemma och läser faktiskt.

Vad läser du då?

– Det är mest om gamla mord. Sen ska jag rekommendera juldeckare i TV4. Jag har väl så där mellan 30 och 40 böcker jag måste läsa in mig på. Deckare är ju sällan några litterära höjdare. Därför krävs det en del arbete för att hitta det som kan vara värt att tipsa om.

Hur många av tipsen är dina egna böcker?

– Nä, det kommer det inte bli något av. Dessutom har jag inte skrivit någon sån på över fyra år tror jag.

Några fler böcker överhuvudtaget verkar det heller inte vara tal om, i alla fall inte under en överskådlig tid. Skrivandet ligger nämligen helt på paus för tillfället.

– Jag måste ha lugn och ro i skallen. Min hälsa är jävligt dålig i grunden så det är så enkelt att skulle jag få den här skiten blir det ganska allvarligt. Det går åt mycket energi åt att bara hålla avstånd och då får man inte den ro i huvudet man behöver när man ska skriva något som kommer ta den ansenliga tid som en roman faktiskt gör. Det kommer bara gå ut över texten, berättar han.

Under hösten har han kunnat finna sig till ro ute på sina jaktmarker i Sörmland där han bland annat jagat fasan. Men på grund av den nya åttapersonersregeln blir det till GW:s stora besvikelse, ingen mer jakt på ett tag. Samtidigt understryker han att han lever en förhållandevis förspänd tillvaro jämfört med många andra.

Under hösten besökte TV4-reporten Anders Pihlblad GW under en fasanjakt. Då berättade krimexperten att jakten ger honom ro i den annars oroliga verklighet vi lever i. Foto: TV4

– Hade folk haft råd att göra som jag, nämligen att dra sig undan, då hade vi inte haft nån pandemi längre. Men folk måste jobba, de är trångbodda och måste kanske åka kommunalt. Allt det där som jag kan undvika i kraft av att jag lever ett ekonomiskt privilegierat liv.

Jag hade kunnat anställa nån som vände mig i sängen om så varit.

Att han tjänat mycket pengar genom åren och fortsätter göra så är inget han håller hemligt. Men boksuccéerna, tv-framträdandena och de egna vinerna är bara en del av framgången. En annan lukrativ verksamhet är tv-serierna om hans egen romanfigur Evert Bäckström. 2015 rullade serien Backstrom på den amerikanska tv-kanalen Fox som, även om den lades ner redan efter första säsong på grund av svaga tittarsiffror, inbringade en rejäl slant på företagskontot. Och under våren hade dessutom den första säsongen av den svenska originalserien Bäckström med Kjell Bergqvist i huvudrollen premiär på C More.

Den amerikanska versionen sågade du rätt ordentligt.

– Haha, ja. Det var nog bland de sämsta jag sett faktiskt. Men du skulle ha sett ersättningen jag fick. Det var tydligen lite för mycket för att min svaga karaktär. Nu gick den här bara 13 avsnitt, mindre än så kan den inte gå. Men anta att den fortfarande hade rullat. Jag hade kunnat anställa nån som vände mig i sängen om så varit.

Vad tycker du om den svenska versionen, var den bättre?

– Alltså… jag menar, han är inte min typ av Bäckström. Han är inget genomgående arselhål. Det är ju mer en familjeanpassad Bäckström eller vad man ska kalla det.

https://www.youtube.com/watch?v=zU5r0v7lGZw&ab_channel=CMore
Kjell Bergqvists tolkning av ”arselhålet” Evert Bäckström är alldeles för barnvänlig enligt Bäckströms egen upphovsman.

Menar du att Kjell Bergqvist borde agerat mer som ett arselhål?

– Jo, han är ju så jävla trevlig. Till och med barn kan ju titta på det. Bäckström ska inte ett barn kunna titta på. Men den var väldigt uppskattad, de har aldrig tidigare haft så höga tittarsiffror på C More för en egen produktion.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.