10 ”va i helvete?!”-ögonblick från Netflix dokumentär om festivalfloppen Fyre

Festivalen Fyres falska marknadsföring jämfört med festivalens verklighet.

Världens mäktigaste influencers, en bedragande – karismatisk – startup-VD och en flugornas herre liknande tillvaro på en ö i Bahamas. Café djupdyker i den spektakulära historien om världens största festivalflopp, Fyre.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-01-21 17:09  |  Lästid: 4 minuter

Netflix nya dokumentär Fyre: The Greatest Party Never Happened berättar den bisarra historien om startup-företaget Fyre, som skulle bli ett sorts Spotify för artistbokningar, men som 2017 valde att bränna alla (icke-existerande) pengar på att starta – och framförallt marknadsföra – ”världens coolaste festival” på en ö i Bahamas.

Fyre Festival-arrangörerna Billy McFarland och Ja Rule till höger på bilden.
Fyre festival-arrangörerna Billy McFarland och Ja Rule till höger i bild. Foto: Getty Images.

Nyheten om festivalen Fyres uppgång och fall var en jättenyhet inom musikvärlden, men faktum är att det smått sensationella händelseförloppet kring den Ja Rule och Billy McFarland-arrangerade lyxfestivalen gick något under radarn i Sverige. Därför blir berättelsen som återges i dokumentärerna (förutom Netflix Fyre släppte även streamingtjänsten Hulu en dokumentär samtidigt) extra intressant. Café listar därför de tio främsta ”va i helvete?!”-momenten från Netflix dokumentär Fyre.

10 största ”va i helvete?!”-ögonblicken i dokumentären Fyre

1. Kändisarna i PR-kampanjen visste inte vad Fyre var

För att marknadsföra och lansera Fyre, som i grunden var en app för artistbokningar ägd av Billy McFarland och Ja Rule, flög man in världens största kvinnliga influencers, däribland Bella Hadid och Kendall Jenner, för att spela in en film i marknadsföringssyfte. I den sladdriga reklamfilmen festades det glamouröst och vilt på en liten, liten ö i Bahamas. Kendall Jenner fick till exempel 250 000 dollar för att plugga festivalen på Instagram – utan att ange att inlägget var sponsrat som numer är branschpraxis. Men ingen visste fortfarande vad Fyre egentligen var. Svindyra biljetter släpptes efter den koordinerade influencerkampanjen och sålde slut på nolltid.

2. Festivalkoordinatorn sparkas (givetvis)

Fyre-grundaren Billy-McFarland
Ungefär så här såldes festivalen in i marknadsföringen.

På mindre än åtta veckor skulle en festival på en ö utan nån som helst infrastruktur eller utrymme för alla människor planeras. Att arrangera en större musikfestival tar alltså generellt mer än ett år av planering. Hur löser man rimliga protester från festivalkoordinatorn? Genom att sparka personen, såklart.

3. De utlovade strandhusen finns inte (givetvis)

Karta över festivalen Fyre på Bahamas.
Det som såg så lovande ut på festivalkartan.

I sin iver att locka så många influencers som möjligt till festivalen lovar McFarland varje person med högt klout score ett gratis hus i utbyte mot ett inlägg i sociala medier. Totalt beräknas antal influencers som lovats gratis boende till 250 personer – men inga hus finns. Den extremt positiva McFarland ser inget problem med de icke-existerande strandhusen: ”Vi fokuserar inte på problemen, vi är en lösningsorienterad organisation”, säger han soligt.

4. De utlovade lyxtälten är mer … sparsmakade tält

Tält på Fyre-festivalen på Bahamas 2012.

I ren panik över var man ska placera alla gäster bestämmer sig Fyre-gänget att köpa överblivna tält från orkanen Matthew som härjade på Haiti 2016. Om de sparsmakade tälten är vattentäta? Nä.

5. Fyre-gängets inställning till förhandling är minst sagt innovativt

Andy King i dokumentären Fyre på Netflix.
Evenemangsproducenten Andy King var, som det uttrycks i dokumentären, beredd att ”ta en för laget”.

När Fyre ”hotas” med en räkning på drygt 1,5 miljoner kronor av lokala myndigheter i Bahamas för att ta in en en lastbil full med Evian-vatten genom tullen frågar McFarlands sin evenemangsproducent Andy King om han kan suga av tullchefen. ”Ta en för laget”, som Fyre-VD:n uttrycker det. Andy King åker till tullchefen, fullt beredd att göra det han blivit ombedd att göra, men stoppas av tulltjänstemän som ger Fyre uppskov på räkningen.

6. När inget kunde gå mer fel öppnar sig skyn

Man som bär på madrass på Fyre Festival 2017.

Folk flygs knappast in i de utlovade privatflygplanen, men likt väl: folk flygs i alla fall in till Bahamas. Den ofärdiga festivalen skulle trots allt genomföras. Till imaginära toner av Travis Why Does It Always Rain On Me? börjar regnet falla, och innan festivalbesökarna inackorderas i de sparsmakade tälten transporteras de till en bar. Där dricker de förvisso tungt med Tequila, men får vänta i mer än sex timmar. När de slutligen bussas till vad som mer liknar en Roskilde- eller Glastonbury-camping är det upprorsstämning. Igen, det är (rika) ungdomar som betalt extremt stora summor för sina festivalbiljetter.

7. Cateringen håller samma nivå som festivalen


Väl på festivalområdet … förlåt, Roskilde-campingen är bäddmadrasserna genomsura, det finns inget vatten och den utlovade högkvalitativa maten består av en trött sallad och ännu tröttare brödskivor. Fast å andra sidan: ost finns.

8. Flugornas herre

I total besvikelse lever folk rövare på campingen. I dokumentären berättar en festivalbesökare att de – i tristess – skar sönder närliggande tält och pissade på andra personers bäddmadrasser. Fräscht.

9. Besvikna arbetare hotar att kidnappa festivalpersonal

Eftersom Billy McFarland ekonomiska luftslottsföretag Fyre saknar likvid skiter de i att betala folk som jobbat extremt hårt för att få allt på plats. När det tydligt framgått att ingen betalning kommer att ske hotar fler av den lokala arbetskraften att kidnappa festivalpersonalen. Evenemangsproducenten Andy King berättar gripande hur han flyr från ön i lastutrymmet på en lastbil.

10. Huvudpersonen Billy McFarland fortsätter att leva som han lär

Billy McFarland
En gång scam artist, alltid scam artist.

Man kan tro att en saftig stämning, en utredning av FBI med hot om ett längre fängelsestraff borde motverka en ny scamvåg från Fyres huvudperson Billy McFarland. Nejdå. Billy fortsätter sin bedrägerivåg, och börjar sälja (falska) exklusiva biljettpaket till evenemang och festivaler som Burning Man. I en ren narcisstisk handling låter han sina vänner filma honom när han begår bedrägeribrotten. Dumt får man absolut hävda – tillslut åker McFarland in i fängelse där han för närvarande avtjänar ett sexårigt fängelsestraff.

Dokumentären om festivalfloppen Fyre finns att streama på Netflix nu.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-01-27 16:28