Hoppa till innehåll

”Om vi räddar Burger King så kan dom aldrig ta våra favoritrestauranger med damm i fläkttrumman”

Nisse Hallberg frilagd över en Burger King-restaurang.
Nisse Hallberg
Nisse Hallberg

Cafés krönikör Nisse Hallberg om varför vi inte bör tillåta oss att uppröras FÖR mycket över vissa Burger King-restaurangers hantering av mat.

Nu säger svensken ifrån. Nu jävlar ska vi sätta dit dom. Nu ska vi störta Burger King för dom har tydligen haft det smutsigt i köket, inte kasserat mat som legat för länge i värmeskåp och tagit upp mat från golvet!

Det är vad man kunnat läsa de senaste dagarna på sociala medier och i dagstidningar. Det svenska folket står enade – nu gräver vi ner den här hamburgerkedjan till axlarna och stenar ihjäl skiten.

Jag förstår verkligen folks reaktioner. Inte fan ska vi betala pengar för gammal mat en slapp kock tappat på golvet, halkat på, för att senare plocka upp med sina nybajsade fingrar han inte tvättat. Ja, jag skriver ”han” för i 99 procent av fallen är det män som inte tvättar händerna efter dom jocksat runt mellan skinkorna med för lite papper efter en ryggtömning – inte kvinnor. (Jag har inte några källor här utifall det skulle komma någon arg kille som älskar fyrverkerier och hatar mig, jag går på magkänslan.)

Bevisningen som kommit fram gällande snusket på vissa av Burger Kings restauranger runt om i Sverige är horribel.

  • Dåliga arbetsförhållanden
  • Misskött renhållning
  • Utgångna råvaror
  • Skadedjur
  • Hot om uppsägning om man inte rättar sig i ledet för att hålla ner företagets kostnader är bara några av de punkter vittnande anställda berättat om.

Någonting måste ske utan tvekan, men vi måste också förstå. Sänker vi Burger King så kommer vi behöva sänka många fler, och då menar jag nästan alla.

Burger King logo och en Impossible Burger.
Amerikanska burgarfranchisen Burger King har haft en kämpig vecka efter att Aftonbladet pratat med flera tidigare anställda som bland annat vittnat om bristande hygien, hamburgare som legat för länge och utgångna livsmedel som märks om hos vissa Burger King-restauranger i Sverige.

Jag har, för dom som inte vet, ett förflutet inom restaurangbranschen. Jag gjorde mitt första pass som diskare när jag var tio år och tog mig senare vidare till köket, där jag fastnade i väldigt många år innan jag helt kunde sadla om till komiker på heltid.

Trots att jag jobbat på krogar där man jobbar väldigt rent och är noggranna med att allt som serveras är av högsta kvalitet så vet jag att den typen av restaurang inte tillhör majoriteten. Jag killgissar mig till att det ungefär är 20 procent av alla restauranger i Sverige som sköter sig så pass bra att de slipper anmärkningar av hälsovårdsnämnden.

Det betyder ju absolut inte att de resterande 80 procenten har det lika illa som på dessa väl utvalda Burger King-restauranger där folk verkat tvätta håret i fritösen, MEN det kan betyda att de ligger jävligt pyrt till på grund av det som uppdagats.

”Det är som i ”Bodyguard”, dom är Whitney Houston och vi är Kevin Costner. Vi måste skydda dom, även om det är med livet som insats.”

Av de krögare som kanske höftar lite mer med ”snusket” har jag och ni utan tvekan en massa favoriter. Det kan vara hålet i väggen nere på hörnet, sushin där du och din make hade första dejten eller den lokala pizzerian som gör din absoluta favorit-calzone.

Nu kanske det låter som att jag försöker skydda alla lata krögare och kockar där ute som underpresterar med hygien och kvalitet. Så är absolut inte fallet, jag vill snarare hjälpa dom, jag vill att vi tillsammans ska hjälpa dom.

Jag vet, det låter äckligt att alla kök inte är rena som laboratorium och att man ska kasta allt vars bäst före-datum har gått ut. Men här måste vi lugna oss lite bara. Så farligt är det inte, vi har väl ätit en gyros på gatan då vi varit på Kos eller en pad thai från ett gatustånd i Bangkok.

LÄS OCKSÅ: Nisse Hallberg: ”Är jag ensam i Sverige om att hata hotellfrukost?

Om det inte fått magen att bete sig som en ursinnig drake gjord av papier-maché så kan vi vara lugna. För där kan jag lova att allt är bra mycket snuskigare än de ställen jag syftar till.

Någonting man ska veta om hälsovårdsnämnden i Sverige är att dom är ännu kåtare på att få fällande domar än åklagaren i Operation Playa-fallet.

Det finns ingenting mer obehagligt än en helt vitklädd farbror i för små vita landstingsträskor hitta lite damm i fläkttrumman på personaltoaletten. Upphetsningen i den lille rackarens ögon då han vet att han med lagen på sin sida kan sätta en röd prick under rubriken ”anmärkningar” i sitt lilla vidriga block går att likna vid när en feeder trycker in en fralla i gapet på sitt offer. Obehagligt men ändå fascinerande.

– VAD FÖRSÖKER DU SÄGA HALLBERG?

Ja, jag kanske är lite spretig den här veckan, men det är ju min oro, min oro för att Burger King ska förstöra för resten. Vi står inför ett vägskäl, det är upp till oss.

Nu är det viktigt att vi drar våra strån till stacken, vi får ta en kula för laget. Alla småföretagande restaurangägare som ibland kanske fuskar med att ta bort svartmögel från kyllisterna behöver oss.

Det är som i Bodyguard, dom är Whitney Houston och vi är Kevin Costner. Vi måste skydda dom, även om det är med livet som insats.

Hur vi gör det? Vi måste måste uppa vårt game

  • Vi måste äta mer Burger King, mycket mer Burger King. 
  • Vi måste ta oss till återvinningsstationen och äta deras kyckling som legat fyra timmar i värmeskåpet. 
  • Vi ska fråga vilka hamburgare som var gröna innan dom ”grillades” och sen beställa minst tre stycken. 
  • Om dom inte haft sin milkshake liggandes i soptunnan medans dom rengjorde milkshake-maskinen så VILL VI INTE HA NÅGON MILKSHAKE.
  • Vi beställer bara av folk som blivit hotade med avsked då dom inte rättat sig i leden.

Vi gör det här för alla småföretagare som behöver oss. För om vi räddar Burger King så kan dom aldrig ta våra favoriter med damm i fläkttrumman. 

Ps. Om SR eller SVT väljer att låna min text så finns det flera andra hamburgerkedjor med riktigt pissig hygien. Jag våttorkade till exempel ett bord på McDonalds med en riktigt sur golvmopp 1999. Det var en gäst som blev vansinnig och klagade, jag nekade.

Nisse vs. Gäst 1-0.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.