Hoppa till innehåll

Nisse Hallberg: ”Picknick är för vuxna människor som vill ge sken av att ha det mysigt – picknick är trams”

Nisse Hallberg och en picknickorg.
Nisse Hallberg
Nisse Hallberg

Alla påverkas vi av pandemitiderna vi lever i. Det fick Cafés krönikör erfara i veckan när han, inte helt i linje med sin personlighet, föreslog en picknick för sin tjej. Det borde han inte ha gjort.

Låt oss för en stund glömma bort det faktum att vi befinner oss mitt i en pandemi. För nu är det vår och med våren kommer andra problem.

Pollen, kåta killar som vill få en första glimt av ett par tunna linnebyxor i motljus och vuxna människor som uppskattar att äta middag med andra vuxna människor på plädar utlagda på gräsplättar som i generationer blivit nerbajsade av på tok för dyra blandras-jyckar.

Jag gästade imorse Messiah Hallberg och Klara Doktorow i NRJ Morgon. Jag var där då de behövde min expertis inom matlagning, snarare än komik. Dagens mattema var picknick.

Jag har alltid trott att jag uppskattat picknicken, denna utomhusmiddag som i 70 procent av fallen förstörs av ett aggressivt fyllo som bor i parken där man valt att äta rädisor och grillkyckling. Jag förstår dock parkfyllots inställning till oss posörer till gräsmatta-festisar.

För att citera någon komiker INGEN vet vem det är: ”Det måste vara nå otroligt provocerande för a-lagarna i Sveriges alla parker när våren kommer. För med våren kommer barnfamiljerna med sina filtar och chokladdoppade jordgubbar. Dom måste ju bara vilja skrika rakt ut

– SÅ NU PASSAR DET ATT KOMMA, VAR FAAAAN VAR NI I NOVEMBER?!

Jag skulle vilja påstå att detta alternativ till middagslokal är trevligare i teorin än i praktiken, MEN jag lever oftast efter teorin, jag är en gambler när det kommer till välmående. Det är det som gör mig så jävla härlig och crazy.

För två dagar sedan försökte jag blicka framåt, jag försökte se ett ljus i allt detta piss vi befinner oss nu och förslog att jag och min tjej skulle ta en picknick när allt lugnat ner sig. Det är något jag aldrig skulle gjort. Det var ord jag borde skrivit ner på en lapp, tryckt upp lappen i rumpan, tänt eld på mig själv och kastat mig ut från Liljeholmsbron och hoppats på att landa riktigt hårt.

Jag har aldrig mötts av en mer föraktfull blick. Det var som att hennes ögon skrek mig rätt i ansiktet.

– JAG LIGGER HELLRE UNDER ETT GLASBORD TOPPAT MED ETT NYHETSANKARE OCH FEKALIER!

Jag vet ju sen tidigare att Rebecca är ett stort fan av ordning, redo och hygien. Men tänkte samtidigt: ”vem tycker inte om en mysig picknick med den man älskar?”

Nu vet jag vem som inte tycker om en mysig picknick med den hon älskar. Det visade sig att det var det absolut sista hon ville göra. Men, till hennes försvar, hon har helt jävla rätt. För va fan håller folk på med, vems påhitt är det här från början och varför har ingen satt ner foten?

Picknic
Picknick: Idylliskt mys eller trams?

På min lätt haltande romantiska invit lät detta älskvärda väsen tillika kaxiga kickersbrud verksam på 90-talet svara.

”Picknick? Ser jag fuckin’ ut som någon som äter picknick? Känner inte du mig? Tror du jag skulle äta middag på en nerkissad gräsmatta, där jag inte kan tvätta händerna, där det sitter en möhippa med för få deltagare som precis avslutat en drejkurs och nu sippar rosé ur kukformade sugrör, där man hör ljudet av de lokala pundarna som skruvmejsel-fäktas, där måsar skiter luften vit utan att ens vara nödiga? Nej men att sitta och äta på marken, ser jag ut som en hund?

Alltså vem är du? Vi kan ha picknick, absolut, men då ska vi sitta på stolar, sköna stolar, någon form av golv ska vi ha, med markis över huvudena, varm mat på tallrik, någon som har betalt för att bära ut den maten till oss, kaffe på maten, ta in en nota, gå hem. Om du kan tänka dig att kalla det för picknick ska du få din picknick. Ska vi gå på picknick… snälla… 

Eller vi kan ju sitta där i 13 grader i blåsten, kvidande försöka trycka fram varsitt smalt leende så vi inte får hår i munnen medans vi avnjuter Rydbergs crabstick-skagen med en liten plastsked direkt ur förpackningen ingen orkat ta bort stanniol-skyddet från.”

Här hade hon övertalat mig, för på riktigt, det är ju bara trams. Picknick är ju bara vuxna människor som försöker ge sken av att de har det riktigt mysigt.

Det är en form av radhus-lajv, det är något man sett på film och vill uppleva själv. Som romantiska sexscener på film, där samlaget är långsamt, alla inblandade svankar, lutar huvuden bakåt, naglar i ryggslut, långa respektfulla stötar med penaget från den brunbrända killen med en perfekt len liten plommonrajja.

Hur mycket du än älskar någon har det aldrig gått till på det viset. Det är ett stressigt juckande, rumpan är blek och för tankarna till en lokalpolitiker i västra Sverige, det dyker upp ett födelsemärke som en läkare borde titta på, någon sträcker sig i ljumskområdet och man beslutar att skjuta upp denna hemska akt till ett senare tillfälle.

Sen får vi inte glömma det värsta med dessa picknickar. Du ska städa efter dig också, sortera plast från aluminium och papp. Någon jävel har haft med sig pastasallad på snäckpasta som forslades till denna mörka stund i något som närmast går att likna vid Tupperware men sen visade sig vara en billigare kopia.

Ner med den plastlådan i samma systembolagskasse du väljer att sno med dig de sista glasen av Casillero del Diablo (79034) som kan finnas kvar i boxen om du tar ut själva ”bagen”, blåser upp den och klipper ett hål nere i hörnet.

När allt detta är färdigt och du tror att du klarar dig och kan smita iväg på en kall öl inomhus på den lokala puben hör du en röst säga:

– Älskling för du med dig pläden.

SKJUT MIG! 

Så, vad hade jag för tips att ge Messiah och Klara i morgonens program?

Jo, vill du äta ute – gör en macka, slå in den i smörgåspapper, har du tomat på skär du bort kärnhuset så du slipper onödigt kladd.

Lät det mysigt? Nä, strunta i att äta i parker bara.

Gå på restaurang istället, framförallt nu när det här lagt sig. Krögarna behöver oss.

Ingen behöver picknick.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.