Hoppa till innehåll

”Är picknick världens mest överskattade företeelse?”

Parkhäng

Den digitala tidsålderns svar på Magdalena Ribbing – Cafés Stina Vickhoff – svarar på frågan om parkhäng verkligen borde vara för alla.

Fråga: Det enda mina vänner vill göra under årets varmare månader är att äta picknick och umgås i parker. Jag kanske låter snobbig, men är det inte mest jobbigt att sitta och bli smutsig när man äter? Jag och mitt kompisgäng är alla över 30 år. Är jag tråkig som inte förstår det roliga med parkhäng? /Louise

Stina Vickhoff svarar: Från april till september så härjar varje år den riktiga pandemin fritt. Den där vuxna människor frivilligt sitter med ryggen böjd över en kall pastasallad med burkskinka. Knappt har frosten tinat i vårsolen så börjas det – parkhänget.

Det finns de som breder ut filten och lapar sol halvnäck när det är 14 grader kallt, två meter från en hund som klämmer och kröker sig. Sen har vi de generösa företagen som har sin första sommar-AW post-pandemi i en park och bjuder medarbetarna på filt, upphängda Lagerhaus-vimplar samt en möjlighet att få spela kubb med mellanchefen. Sist men inte minst: möhippegängen. Om en enda brud till tvingas fira sitt stundande bröllop i brungröna sluttningar med picknick från helvetet och Cuvée Madame i plastglas med apelsinjuice bör rätten till giftermål dras in. Detta är bara ett axplock av de aktiviteter som varje sekund sker i parker runt om i Sverige. Har man fyllt myndig ålder är det dags att börja leta efter andra ställen för socialt umgänge.

Konceptet picknick i sig är visserligen något fint och bra, men det lämpar sig ytterst illa för att utföras i avgastäta storstäder. Trots detta är det fascinerande hur många det är som får stånd av att packa ner en snustorr brieost, bake off-baguette från Ica och ett paket vindruvor som dödar planeten snabbare än DN ”låser upp sajten” vid stora nyhetshändelser. Och sedan njuter av att bryta ryggen på en kal gräsfläck i Rålambs­hovsparken. 

Plötsligt verkar den annars så fis­förnäme och kräsne svensken ha sänkt sina krav på nivån av njutning.

För många av oss är parken enbart till för att beundra – och passera igenom. Titta på träden och lukta på blommorna, som annars är en bristvara i storstäder. I övrigt är parken till för fyra typer:

  1. Den första är de ljuva pensionärerna som sitter på en bänk i solen och tjattrar
  2. Alkisarna på en annan bänk
  3. Hundar som ska gå på toa
  4. Och den fjärde och sista kategorin är minderåriga. Helt enkelt för att de inte vet bättre och den ljuva ungdomen är till för att utforska. 

Hoppas detta gav vägledning i din fråga. Svaret är helt enkelt nej, parken är inte för dig och dina vänner. Eller din gitarr.


Varje månad svarar Cafés vett och etikett-expert, frilansskribenten Stina Vickhoff, på läsarnas frågor om sociala regler. Behöver du själv, eller någon du känner, vägledning i kutymfrågor? Mejla dina frågor till stina@vickhoff.com.

Stina Vickhoff
Följ @vickhoff på Instagram för fler vett- och etikettråd i den snåriga plats som vi kallar världen.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.