Jan Gradvall: Nördarna fångar framtidens tv

cafevik  |  Publicerad 2014-04-05 12:50  |  Lästid: 2 minuter
silicon-valley-mike-judge

Det är datanördarna som har morgondagens tv i sina händer, skriver Cafés tv-krönikör Jan Gradvall. Är du intresserad av branschen bör du alltså följa de kodknackande karaktärerna i HBO-serien Silicon valley, som har premiär den 6 april.

* * *

En replik i geniet Mike Judges nya HBO-serie Silicon valley känns redan klassisk. En av karaktärerna i serien, Gilfoyle, får frågan vad de egentligen gör när de sitter hukade över sina datorer och knackar kod som om det inte fanns någon morgondag.

”What do we do?” Gilfoyle himlar med ögonen innan han fyrar av sitt svar. ”All those YouPorn ones and zeros streaming directly to your shitty little smartphone. Every dipshit who shits his pants if he can’t get Skrillex in under 12 seconds. It’s not magic. It’s talent and sweat. That’s what the fuck we do.”

Jan-Gradvall-Silicon-Valley

Det finns många anledningar till att inte missa Silicon valley. En av dem är att seriens kodknackare med dålig hållning också är framtidens tv-chefer.

Fram till i går har tv-mediet styrts av chefer som kört stadsjeep, har slalompjäxor i baksätet och säger ”alltid gillat Letterman” när de ombeds nämna något vaket och edgy.

Nyligen kom aktuella uppgifter om medelåldern på David Lettermans tittare. Svar: 58 år. Jay Leno: 57,8 år.

Trots den enorma förändring som tv-mediet genomgått de senaste åren så fortsätter stadsjeepscheferna beställa program som året var 1994. Men inte länge till.

Publiken för de gamla traditionella tv-kanalerna i USA har i dag sjunkit till en tredjedel av vad den var på 1970-talet. Först kom kabelkanalerna och tog en stor tugga. Sen kom något ännu hungrigare: streaming.

Under primetime kommer 30 procent av all streaming på nätet i Nordamerika just nu från Netflix. Lägg till YouTube som varje månad har en miljard unika användare som tittar på sex miljarder timmar med filmklipp.

YouTube-serien Epic rap battles of history, där man bland annat kan se Hitler slåss mot Darth Vader och Miley Cyrus mot Jeanne d’Arc, har över 40 miljoner tittare per avsnitt.

Det är fyra gånger så mycket som det sista avsnittet av Breaking bad.

Traditionell tv kommer att överleva men det finns snart bara två ynka livbojar kvar för kommersiella kanaler: livesända program och sport. Viasat kommer aldrig någonsin mer att släppa ett OS.

Det går inte att vrida tillbaka klockan. Så följ karaktärerna i Silicon Valley noga. Snart är det de som bestämmer över morgondagens tv.

Jan Gradvall

Krönikan är publicerad i Café 5/2014.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-04-07 17:52