Nu kan du få betalt för att bli smittad med Coronaviruset

Patient övervakas av läkare i sjukhussäng.

Ja, du läste rätt. Hur sjukt det än låter utlyser nu ett brittisk labb en belöning på 3 500 pund (drygt 43 000 kronor) till frivilliga som vill agera försökskaniner i syfte att ta fram ett vaccin mot Coronaviruset.

Jonas Fiskáare | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-03-11 15:41  |  Lästid: 2 minuter

Under de senaste dygnen har debatten om Coronaviruset tagit fart på riktigt. Häromdagen försattes hela Italien i karantän med anledning av den allvarliga situationen och runtom på planeten märks allt fler konsekvenser av virusets spridning. Börserna rasar, flygbolag står inför konkurshot, idrottsarenor gapar tomma och större offentliga sammankomster förbjuds.

Nästa smitthärd spås komma till våra vänner på andra sidan Atlanten, vilket med tanke på den pågående primärvalskampanjen, blossat upp en ny het debatt. Hittills har ett antal möten under kampanjen ställts in som säkerhetsåtgärd med anledning av viruset. Men den kanske mest kittlande frågan att ställa sig rörande Covid-19 i USA är vad som kommer hända om någon av presidentkandidaterna skulle bli smittad. De två kvarvarande kandidaterna Biden och Sanders är ju båda lite till åren komna (tillsammans når de mycket den aktsamma åldern 165 år). För hur mycket än media spekulerar i farhågorna med denna globala epidemi kvarstår fakta om att det är den äldre befolkningen som löper absolut störst risk att stryka med i kölvattnet av smittan.

Amerikanska presidentkandidaterna Bernie Sanders och Joe Biden tillhör båda riskgruppen.

Detta för oss osökt in på situationen på hemmaplan där Folkhälsomyndigheten under gårdagen ändrade smittoläget i Sverige till ”mycket hög”. Vad detta egentligen innebär är det nog ingen som förstår till hundra procent, men att döma av alla experter som synts i tv under det senaste dygnet bör man nu vidta en försiktighet vid eventuell kontakt med äldre. Myndighetens utspel har nu satt igång diskussionen huruvida man bör stänga ner skolor och arbetsplatser för att bromsa smittospridningen.

För att få bukt med epidemin på lång sikt och på effektivast möjligaste vis är framställandet av ett vaccin helt nödvändig. Inte den lättaste av uppgifter har det visat sig. I skrivande stund sitter nu forskare från olika vaccinföretag världen över och slår sina kloka huvuden ihop för att knäcka den berömda koden. Ett av alla företag som febrilt jobbar för att ta fram ett vaccin är det brittiska Hvivo som bedriver ett karantänslabb vid Queen Mary BioEnterprises Innovation Centre i London. För att locka till sig försökskaniner har man nu tagit till ett litet annorlunda grepp – man erbjuder ersättning till dem som frivilligt ställer upp på att bli smittade av Coronaviruset. Utlysningen omfattar 24 stycken volontärer som alla erbjuds den ansenliga summan 3 500 pund vardera (ca 43 000 svenska kronor). Bra betalt för två veckors kneg. Eller?

Men hur fungerar detta i praktiken? De utvalda kommer att injiceras med två stammar av viruset, OC43 och 229E för att sedan i två veckors tid försättas i karantän där de övervakas av läkare och sjuksköterskor i skyddsutrustning. Bortsett från personalens närvaro är man som försökskanin helt isolerad från omvärlden, utan möjlighet till kontakt med andra människor. Enligt företaget själva kommer man dock som plåster på såren inte löpa någon större hälsorisk av försöken, mer än lindrig hosta och förkylning.

Ansökan är redan öppen men Hvivo inväntar fortfarande klartecken från UK’s Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (myndigheten för medicin- och hälsovårdsprodukter).

Låter det här som ett drömjobb för dig? Mer info om ansökan hittar du här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-11 15:43