Trädgården 2018 har öppnat – med världsunikt ljudsystem

Efter den massiva kritiken förra året från Silvana Imam och hundratals andra besökare har Trädgården 2018 försökt göra allt för att inte samma sak ska hända igen. Och installerat ett världsunikt högtalarsystem!

Olle Arnell | Foto: Rodrigo Soto  |  Publicerad 2018-05-04 15:08  |  Lästid: 5 minuter

När Trädgården stängde den 9 september förra året var det början på en massiv kritikstorm mot nattklubben. Hundratals klagomål och negativa recensioner strömmade in på deras Facebooksida.

Silvana Imam var en av de som gav Trädgården en usel recension och får anses som en bidragande orsak till att kritiken blev så omfattande. Det var främst vaktstyrkan som anklagades för att vara rasistiska och homofoba och att det inte alls rimmade med Trädgårdens image.

Trädgården valde att avsluta samarbetet med vaktbolaget omgående.

När Café besöker Trädgården är det en vecka kvar till öppningshelgen 4-5 maj. Nattklubben ser ut som en byggarbetsplats och det går knappt att ta sig fram över gårdsplanen.

Riggen som ska hissas upp över dansgolvet på gårdsplanen. Intill har ett nytt dansgolv byggts.

nytt dansgolv trädgården

Det nya dansgolvet på Trädgården 2018.

Vi är där för att träffa Johanna Beckman som har jobbat i företaget i några år och varit med och startat upp Nobelberget och bokat livespelningar på Trädgården. I år har hon titeln ”Kreativ chef” och är ansvarig för allt innehåll och hela upplevelsen på plats på Trädgården. Hon berättar att de vidtagit en rad åtgärder efter förra årets händelser.

Ni fick ta emot en jäkla massa kritik dygnen efter att ni stängde förra året…

– På många sätt kom den massiva kritiken ändå lite som en chock, men samtidigt kände vi att eftersom människor tycker på det här sättet så finns det också en sanning i det. Vi vill bara göra vad vi kan för att undvika att det händer igen.

Vad har ni gjort då?

– Vi har inlett ett samarbete med en jämlikhetsstiftelse, Make Equal, som en slags jämlikhetscertifiering som hjälper företag att titta på sin värdegrund och vad det är vi egentligen står för, vad vi vill, och hur ska vi få det att fungera i praktiken och inte bara i fina ord på ett papper. Vi har tagit det här på jättestort allvar.

Mer konkret?

– Tillsammans med Make Equal har vi utbildat alla som jobbar på Trädgården, inklusive vårt nya vaktbolag och bartenders, i frågor som är kring just lika behandling, bra bemötande, normkritik, såna frågor som var det vi fick kritik för. Vi står mycket bättre rustade i år och har anlitat ett vaktbolag som är superintresserade av de här frågorna på samma sätt som vi och som verkligen vill vara en annan typ av vaktsbyurka och att det ska fungera annorlunda.

När Café besökte Trädgården jobbades det febrilt för att bli klara till helgen 4-5 maj.

Vissa upplevde även att folk blev utkastade för småsaker för att kunna släppa in mer ”nytt” folk?

– Det finns en alkohollagstiftning som många inte är införstådda med hur den fungerar: är du för berusad så får du inte vara kvar på ett ställe i Sverige. Sen finns det olika sätt hur en avvisning går till. Något som vi verkligen har pratat om sedan förra året är att en avvisning ska få ta hur lång tid som helst. Det finns inget självändamål för att det ska gå fort och helst vill vi att personen snarare får gå ut utanför, dricka lite vatten och sen ha möjlighet att få komma in om du visar att du har blivit nyktrare.

Fortlöper initiativet Nattskiftet?

– Ja, det är en del i att försöka skapa ett tryggare nattliv. Dom finns alltid här, alla våra kvällar – både inne på stället och utanför. Om du har blivit avvisad kan du alltid gå till dom och vara där en lite stund och få vatten och lite sällskap och prata med någon och så. Den containern kommer stå kvar utanför entrén.

Läs mer om Nattskiftet här!

nattskiftet trädgården

Nattskiftet initierades av Trädgården och är ett initiativ för att skapa en tryggare stockholmsnatt. Samarbetet med Trädgården är bara en del av verksamheten. Om du själv vill bidra och/eller engagera dig, klicka här!

Kul med premiär i helgen!

– Verkligen! Vi strävar ständigt efter att bli det ultimata, roligaste sommarstället i Stockholm.

Men det är ni väl ändå? Ni kommer att ha fullt här i sommar även om ni bara ställer ut en pall mitt på gårdsplan och sätter på lite musik.

– Haha, ja. Men därför känns det extra kul att göra något som känns nytt!

Ja, vad är nytt i år?

– Det ljudsystemet vi har i år finns inte i den här storleken någon annanstans i världen! Det är det här taket som är över det nya dansgolvet som består av 300 ljudplattor som spelar ljudet rakt ner mot marken. Så när man står under det är det jättehögt, men går man tio meter bort så har det sänkts med 10 decibel, så ljudet kommer inte färdas så långt utanför Trädgården och vi kommer inte att störa grannarna.

högtalare nya trädgården

De världsunika högtalarna på det nya dansgolvet.

Det är också ganska skönt att det inte är SVINHÖG volym överallt.

– På Daytime Session kommer vi att låta på hela gården som vi har gjort tidigare, vi vill slå ett slag för att en stad måste få leva och låta åtminstone klockan 22. När det inte är Daytime Session kommer det vara lite lägre på resten av gården så det blir mer pratvänligt.

Vem får VIP-kort till Trädgården?

– Hehe, vi gillar inte att säga VIP-kort, vi anser inte att det är VIP-folk, att det är folk som är bättre än andra.

Vem får Trädgårdenkortet då?

– Vi har två olika kort faktiskt. Ett Trädgårdenkort som är för folk som har hjälpt oss och gjort mycket för oss genom åren eller är våra vänner. De får Trädgårdenkort och det gäller för att gå före i kön och fri entré för sig själv plus en.

– Och sen har vi en medlemskvot. Vi har ett system där vi kan se om man kommer hit ofta och då får man ett medlemskort som gör att man får gå före i kön.

Skickar ni även ut medlemskort eller Trädgårdenkort till kändisar?

– Vissa som spelat här genom åren får kort. Veronica Maggio till exempel fick ett kort efter att hon skrev den där låten om Trädgården.

Kommer Silvana Imam få ett VIP-kort?

– Haha, ja, det kommer hon att få. Hon har spelat här…

Kommer ni visa fotbolls-VM?

– Ja, det kommer vi göra! Vi visar alla matcher. De som inte drar så mycket publik visas i burgerian medan de större matcherna visas i kyrkan som det ser ut nu. Sen tycker vi inte att det har varit helt enkelt i år att ta det beslutet eftersom det spelas i Ryssland, men så känner man ändå att det är en regim och fotboll är ändå för folket. Folket i ett land ska inte behöva drabbas, men det betyder inte att man inte kan ta upp saker kring till exempel mänskliga rättigheter.

– Vi kommer att samarbeta med en människorättsorganisation, Amnesty eller någon annan, och se till att ha information på plats och kanske lite samtal innan matcherna och så så att det inte går helt obemärkt förbi.

Till sist, vill du nämna något annat som kommer att göra att ingen vill missa Trädgården 2018?

– En sak som vi har jobbat mycket med i år är att vi kommer att ha öppet mer. Till exempel kommer vi att ha öppet varje lördag från klockan 14 och tanken är att vi vill bredda vår målgrupp genom att till exempel ha barnfokus vissa lördagar, att vissa av av våra livespelningar riktar sig mot personer som är äldre än den vanliga målgruppen, så att mer öppettider och andra saker som inte bara är musik. Det blir poddar som sänder live, vi har ett samarbete med Comedy Central, det kommer att hända mycket utöver det som händer på dangolven och scenerna.

Kommer ni att hinna då?

– Ja, det måste vi…

Klubben Trädgården i Stockholm öppnar fredagen 4 maj.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-05-14 11:15