Trädgården sparkar vakterna efter massiv kritik om övervåld

Sommarklubben Trädgården har fått massiv kritik för sina vakters beteende och efter sommarens sista klubbnatt valde de att avsluta samarbetet med vaktbolaget.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-09-11 11:27  |  Lästid: 2 minuter

Stockholmarnas favoritsommarklubb, Trädgården, hade avslutning i helgen och den 9 september var det för sista gången i år packat under Skanstullsbron. Men efter kvällen fylldes Trädgårdens Facebooksida med hundratals recensioner från arga och besvikna besökare.

De flesta som är missnöjda riktar sin ilska mot vakterna.

Varför massor av klagomål kommer samma dygn som klubben stänger för året är oklart, men Trädgården har de senaste åren mött dylik kritik vid flera tillfäller, och inför starten förra sommaren valde de att halvera antalet vakter för att i stället arbeta med fler entrévärdar som man hoppades skulle ha en positiv effekt för besökarna.

Till i år var de dock tvungna att återinföra alla 14 ordningsvakter, men efter den massiva kritiken säger klubben nu upp samarbetet med vaktbolaget.

”Efter den senaste tidens händelser och lång tids kritik mot bristerna i vårt trygghetsarbete har vi på Trädgården från och med idag valt att avsluta samarbetet med det nuvarande vaktbolaget”, skriver de på Facebooksida.

Trädgården har bland annat startat organisationen Nattskiftet, 2014, för att öka trygghetskänslan för sina besökare. Inför förra säsongen gick klubben också ut med tydliga förhållningsregler för sina besökare, där de bland annat tog starkt avstånd från rasism, sexism, samt poängterade att de önskade vara en frizon för alla att vara sig själva.

Trots det tycks alltså resultatet ha blivit ett annat. Efter att bland andra Silvana Imam gett klubben en usel recension, vittnat om en egen händelse där hon har känt sig extra utsatt som hbtq-person, samt spridit en film av en händelse där några vakter håller ner en skrikande man mot marken, valde Trädgården att avsluta samarbetet med bolaget.

Jakob Grandin är grundare och delägare av Trädgården. Han menar att om besökarna upplever rasism så är det rasism.

– Det är klart att det är det. Det är den som upplever som gör bedömningen. När folk upplever det så är det så det är. Punkt, säger han till DN.

Nu inleds ett ännu mer intensivt arbete för att motverka alla typer av rasism, homofobi eller andra typer av beteenden som får besökarna att känna sig otrygga, fortsätter han.

– Vi har ständigt arbetat mot att motverka den här typen av beteende. Men vi har inte gjort tillräckligt. Det som har hänt nu är ett stort misslyckande. Det är inte acceptabelt.

Läs även Trädgårdens krav på sina besökarevad du måste göra för att få det mytomspunna Trädgårdenkortet och listan över typiska Trädgårdenbeteenden.

[socializer-facebooklikeshare]

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-05-03 15:38