Hoppa till innehåll

Ny svensk musiktjänst gör det möjligt att investera i dina favoritartisters låtar

Mikrofon på en scen plus mobil med musktjänsten Corite.
Markus Aamisepp

Går det åt helvetet med aktieköpen? Då kanske det är dags att investera i i låtar istället.

Sällan känner man sig så bra som när en låt som man lyssnat på länge går från att vara okänd till allmänt bekant. Kanske lyssnade du på Billie Eilish innan låten Bad Guy vulkaniskt tog sig in på halva den svenska befolkningens privata spellistor. Måhända har du just nu span på en underground-artist vars potentiella framgångar kommer vara ämne för koketterande om dina scouting-talanger i flera år framöver.

Känner du igen dig? I så fall lär du gilla den svenska fan funding-plattformen Corite som lanseras idag. Där kan vem som helst kan investera i artisters kommande verk och på så sätt vara en del av resan från den första mixen till en potentiell hitlåt.

Går det åt helvetet med aktierna? Då kanske det är dags att investera i artister istället, som exempelvis ISA som är en av de första ut på musiktjänsten.

– Musikfans kan nu spela en aktiv roll i artistens resa och belönas för det på längre sikt. Vi vill stärka den nya generationen av skapare genom att involvera deras fans på en ny nivå och samtidigt ge dem friheten att behålla full kontroll över sitt arbete, säger Mattias Tengblad, CEO och medgrundare av Corite.

Sitter du på ett berg av pengar, heter von Laxnacke i efternamn och drömmer om att bli musikoligark har vi dock dåliga nyheter. På plattformen behåller artisten alla rättigheter och bestämmer själv värde samt hur stor procentandel den vill dela med sig av.

Trots det kan du som fan stötta dina favoritartister, hitta nya talanger och dela framgången om låtarna skulle bli riktiga slagdängor.

Första artisterna ut på musiktjänsten är Albin Johnsén, ISA, Buster Moe, Ellen Krauss, Amanda Alexander och Penthox.

Corite – så fungerar det:

1. Artisten laddar upp en kampanj inför ett nytt låtsläpp – sätter beskrivning, värdering och procentandel – och publicerar för fansen.

2. Fansen investerar valfritt belopp i kampanjer de tror på och äger därmed en procentsats av låtens framtida streaming-intäkter.

3. När musiken streamas får artisterna och fansen betalt samtidigt. De kan hjälpas åt att dela låten och tillsammans följa framgångarna via streaming-data från de populära tjänsterna.

Sugen på att bli musikinvesterare? Då kan du läsa mer på Corites hemsida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.